Avocado’s zijn lekkere en voedzame vruchten die je bij de groenteboer of supermarkt kunt kopen. Deze avocado’s kun je gebruiken om je eigen avocado te kweken. Het kweekproces is verrassend makkelijk en bovendien leuk om te doen.
Het enige wat je nodig hebt is: een avocado, tandenstokers of satéprikkers, een glas water, pot en potgrond. Op deze pagina vind je een handig stappenplan en krijg je antwoord op veelgestelde vragen als:
Wat is de beste manier om avocado te kweken? Hoe moet je een avocadoplant verzorgen? Wat is een goede standplaats? En, wanneer groeien er avocado’s aan een avocadoboom? Lees verder voor alle informatie!
Hoe moet je avocado kweken?
Nieuwsgierig hoe je avocado kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Snijd de vrucht in twee stukken en haal de avocadopit eruit
- Zorg dat je de avocadopit afspoelt en grondig schoonmaakt (zonder vruchtvlees)
- Steek 3 of 4 stokers of prikkers in de avocadopit en laat het op een glas balanceren
- Zorg dat de bovenkant (punt) naar boven wijst en dat de helft onder water staat
- Vul het water iedere dag bij tot zo’n 2 centimeter van de onderkant
- Plaats het glas met avocadopit op een zonnige plek (kamertemperatuur)
Avocadopit verwijderen en schoonmaken
Snijd de avocado voorzichtig in twee stukken en lepel de avocadopit eruit. Laat de avocadopit enkele minuten in water weken en verwijder vervolgens al het overgebleven vruchtvlees. Als je het bruine schilletje verwijdert, zal de avocado makkelijker kiemen, maar wij adviseren om deze beschermlaag te behouden.
Avocadopit weken en verzorging
Voordat je met weken begint, moet je eerst de onder- en bovenkant van de avocadopit identificeren. De bovenkant (punt) is herkenbaar omdat ie naar boven wijst. Steek nu 3 of 4 tandenstokers in de avocadopit en laat ze naar beneden wijzen (zie afbeelding). Zorg dat de helft van de avocadopit onderwater weekt en de bovenkant droog blijft.
Plaats de avocadopit op een windstille en zonnige plek binnenshuis, en vul het water iedere dag aan zodat de onderkant altijd 2 cm onder water staat. Veel kwekers adviseren om dagelijks het water te verversen, maar uit eigen ervaring werkt het beter om na iedere 5 tot 7 dagen het water compleet te verversen.
Door het te verversen voorkom je dat bacteriën en schimmels ontstaan die je avocadopit aantasten. Daarnaast, de wortels van een avocadoplant worden niet graag blootgesteld aan lucht.
Tip: Avocadoplanten gedijen het beste in regenwater. Dat komt omdat kraanwater in Nederland een relatief hoog zoutgehalte heeft. Overweeg daarom om een waterton in je tuin te plaatsen om hier regenwater in op te vangen. Als je toch besluit om kraanwater te gebruiken, laat het kraanwater dan eerst een hele dag staan.
Avocadopit ontkiemen
Na ongeveer 2 tot 4 weken kun je misschien een topje uit de inmiddels gespleten avocadopit zien komen. De bovenkant is dan uitgedroogd en de bruine buitenkant raakt los.
De barst zal uitlopen tot aan de onderkant en na 8 tot 12 weken is de kans groot dat je wortels ziet doorkomen. De wortels zullen snel uitlopen en uiteindelijk ontstaat een klein stekje aan de bovenkant.
Avocadoplant overpotten
Als de avocadoplant ongeveer 15 centimeter lang is, kun je beginnen met overpotten. Wat betreft het overpotten, het is belangrijk dat je een pot met gaten aan de onderkant ruim genoeg is. Dus pak een kweekpot van minimaal 15 cm in doorsnede. Avocadoplanten hebben namelijk veel ruimte nodig, en uiteindelijk moet je ‘m de ruimte geven in een grote kweekbak.
Avocadoplant verzorgen
Plaats het avocadoplantje in humusrijke bodem door bijvoorbeeld compost toe te voegen. De ideale standplaats is op de vensterbank voor het raam zodat het plantje veel zonlicht krijgt.
Geef het plantje wekelijks ongeveer 3 keer water, maar belangrijk is een permanente bodemvochtigheid. Let op: als je avocadoplant gele blaadjes krijgt is dat een teken van teveel water of slecht drainerende bodem.
Als het plantje een lengte van ongeveer 30 cm heeft bereikt, kun je beginnen met snoeien. Als je een volle avocadoplant wilt hebben kun je het beste het bovenste nieuwe setje bladeren schuin afknippen.
Iedere keer dat het plantje 6 cm in lengte groeit, is het verstandig om de nieuwste blaadjes aan de bovenkant te snoeien. Het toppen helpt om de plant voller te maken. Verder, snoei bladeren die geen tot weinig zonlicht krijgen en behoud de hoofdbladeren/takken.
Avocadoplant bladluizen
Heeft je avocadoplant last van bladluizen? Dan moet je de plant met een tuinslang afspoelen totdat alle bladluizen zijn verwijdert. Spray vervolgens een mix van water, klein beetje afwasmiddel en een theelepeltje neem olie over de avocadoplant. Controleer om de 5 dagen de plant en spray extra wanneer nodig.
Avocadoboom vruchtontwikkeling
Een avocadoboom kan, op z’n vroegst, na 3 jaar vruchten ontwikkelen, echter in ons Nederlandse klimaat kan het wel 15 jaar duren, of zelfs helemaal niet gebeuren.
Vergroot je kansen door de avocadoplant bij warme temperaturen buiten te plaatsen, en gedurende de herfst en winter binnenshuis verder te kweken. Voorkom temperaturen onder de 8°C graden.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer ontkiemt een avocadopit?
Het duurt ongeveer 2 tot 4 weken voordat een avocadopit openbarst en na 8 tot 12 weken zie je de wortels. Het kan dus zeker 2 maanden duren voordat je iets ziet.
Verzorgen en onderhouden
Wat is de beste standplaats voor het kweken van een avocadoplant?
Een avocadoplant gedijt het beste op een lichte plek met het liefst 6 uur zonlicht op een dag. Kies dus voor een standplaats aan het raam.
Wanneer kun je avocado in potgrond planten?
Als de avocadowortels zo’n 5 tot 15 centimeter in lengte zijn, kun je de avocadoplant in potgrond plaatsen.
Kun je avocado ook buiten kweken?
Je kunt avocado het beste binnen kweken. Avocadoplanten zijn kwetsbaar voor direct licht en groeien het beste op kamertemperatuur.
Na hoeveel maanden of jaren komen er avocado’s aan een avocadoboom?
Als je avocado’s wilt oogsten zul je enkele jaren moeten wachten. Het duurt gemiddeld 5 tot 8 jaar met uitschieters naar 15 jaar. Daarnaast blijft het onzeker of er ook daadwerkelijk vruchten aan de avocadoboom zullen groeien of enkel bloesems.
Kan een avocadoboom buiten overleven in de winter?
In Nederland en België is het behoorlijk lastig om een avocadoboom in vaste grond buiten te kweken. Avocado is een tropische plant die niet goed bestand is tegen vorst. Je moet de boom dus inpakken met doeken of bubbelplastic, maar zelfs dan is het behelpen voor een avocadoboom.
Snoeien en oogsten
Wanneer moet je avocado snoeien?
Sommige bladeren krijgen te weinig zonlicht en kun je dan beter afknippen. Dat geldt ook voor uitgedroogde, verwelkte of verouderde bladeren.
Wanneer is een avocado rijp?
Onrijpe of overrijpe avocado’s zijn een ware nachtmerrie en gelukkig zijn er indicaties om de rijpheid te bepalen, namelijk op basis van kleur en textuur. Knijp zachtjes in de avocado en controleer of je de vrucht lichtjes kunt induwen. Lukt dat niet? Dan is de avocado niet rijp en moet je nog enkele dagen wachten. Je kunt een onrijpe avocado ook herkennen aan groene of bruine avocado’s met groene plekken. Wacht op een volledig donkere kleur met strakke (glanzende) textuur.
Ziekte en ongedierte
Waarom groeien er geen avocado’s aan mijn avocadoplant?
Het kan 12 jaar duren voordat er vruchten aan je avocadoplant groeien. Het kan bovendien ook met omgevingsfactoren te maken hebben zoals te droge of onvruchtbare grond, rottende wortels of the weinig zonlicht.
Waarom krijgt mijn avocadoplant gele of bruine plekken?
Als je de avocadoplant teveel water geeft zullen de bladeren geel van kleur worden. Geef je ze te weinig water, dan worden ze bruin van kleur. Het kan ook te maken hebben met bodemverzouting, een proces dat kan ontstaan bij slechte drainage. Een andere oorzaak voor bruine plekken is bijvoorbeeld teveel direct zonlicht.
Hoe kun je bladluis op je avocadoplant bestrijden?
Je kunt kiezen voor chemische of natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Voor laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld sterk geurende planten in de buurt zetten zoals: dille, lavendel, bonenkruid, salie, uien, knoflook en hysop. Je kunt ook afrikaantjes (Tagetes) kiezen want die trekken bepaalde insecten aan die bladluizen eten.
Yvonne says
Ik heb de avocado pit gewoon in de grond gedaan in mijn moestuin.,( 3 jaar geleden ). De boom is nu ongeveer 2 meter lang vorig jaar gesnoeid . Ik zal het dit jaar schuin af snoeien. Ik hoop dat er een keer vruchten aan komen . Ook zonder vruchten is het een mooie boom. Ze staat inde zon en krijgt genoeg water .
Maria says
Goedendag, ik vroeg me af of de avocadopit aldoor half uit de grond begraven wordt? Mijn avocadoplanten zijn behoorlijk groot, 1 jaar oud. Als ik ze ga verpotten moet ik de pit dan nog steeds half in de grond begraven? Bedankt voor de info. Vriendelijke groet, M. Vee
r simonse says
ik heb die van ons gewoon in de grond gezet de pit zie ik niet meer ,maar het is vreemd hij heeft in de vorst gewoon buiten gestaan en is ook buiten gaan groeien hij is bevroren ,ik heb hem nergens mee verwend, alle bladeren gingen er deze winter af en nu doet hij het gewoon geweldig hij is ongeveer 60 cm hoog ik heb wel de stam helemaal vrij van uit schieters gemaakt
Mara says
Dank voor de informatie. Wat betreft de standplaats spreek je jezelf tegen, welke van de twee is nu juist?
-De ideale standplaats is op de vensterbank voor het raam zodat het plantje veel zonlicht krijgt.
-Een avocadoplant gedijt het beste op een lichte plek, maar buiten direct zonlicht. Kies een plek dat enkele meters van het raamkozijn staat.
Bedankt en groet,
Mara
admin says
Dank voor de reactie! De eerste is juist. Een avocadoplant heeft zoveel mogelijk zonlicht nodig (het liefst 6 uur op één dag). In de zomer wellicht afwisselen met schaduw, en zet ‘m niet bij de verwarming.
Daniel says
Ik heb nog niet meegemaakt dat een pit doorboord met satéprikkers het overleefde. Gewoon buiten in de grond met alleen de kop eruit, en gelijk succes.
r simonse says
bij ons ook gewoon in de grond ,en vorst geen probleem wel deze winter alle bladeren er af ,maar die zijn nu vernieuwd ,dus een leuke kleine boom !