Wil je peterselie kweken? Dan ben je niet de enige! Op kweken.net ontvangen we regelmatig vragen over het kweekproces van peterselie: hoe moet je peterselie zaaien, verzorgen en plukken? Hoe moet je peterselie stekken of vermeerderen? En, wanneer moet je zaaien en oogsten? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen en ontvang je een compleet stappenplan!
Peterselie behoort tot de schermbloemenfamilie en is een populaire kruidensoort in Nederland en België. Een aantal verwante planten zijn: venkel, anijs, wortel en pastinaak. Peterselie is een geurige en frisse kruidensoort en wordt daarom bij veel gerechten toegevoegd. Maar wat zijn de voorwaardes om zelf peterselie te kweken?
Peterselie gedijt het beste in vruchtbare, luchtige en watervasthoudende bodem. Plant de peterselie op een schaduwachtige plek uit direct zonlicht. Zo voorkom je dat de stengels geel worden, uitdrogen en vervolgens verdorren. Houd ook rekening met de bodemvochtigheid, een natte ondergrond stimuleert de groei van schimmels en wortelrot. Bekijk het Youtube-videootje van Intratuin en doorloop stap-voor-stap het kweekproces:
Peterselie kweken
Hoe moet je peterselie kweken? Doorloop stapsgewijs de onderstaande punten:
- Zaaien: In maart of april met zaaien beginnen
- Bodem: luchtige, watervasthoudende bodem (10 cm tuingrond)
- Zaadjes 0,5 cm diep graven met een plantafstand van 20 cm
- Bewatering: gaten onderin de bak en om de paar dagen bewateren
- Bemesten: rond de winterperiode een beetje stalmest of compost
- Standplaats: schaduwachtige plek en bodemvochtigheid
- Bedek de bodem met mulch (houtsnippers, compost, stro)
- Oogsten: na 6 tot 8 weken begint de oogstperiode
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer kun je peterselie zaaien?
In de maanden maart en april kun je zaaien.
Wanneer ontkiemen de zaadjes?
Het ontkiemen van peterselie zaadjes duurt ongeveer 3 tot 4 weken. Als je de zaadjes eerst 24 uur in lauwwarm water dompelt en vervolgens in 9 x 9 trays binnenshuis zaait, kunnen ze al na 2 weken ontkiemen.
Verzorgen en onderhouden
Wanneer moet je peterselie water geven?
Geef peterselie water als de bodem licht uitdroogt, maar behoud bodemvochtigheid.
Hoe moet je peterselie verzorgen?
Peterselie behoeft weinig zorg en onderhoud, maar heeft wel een aantal voorkeuren:
- Groeit het beste in een vochtige bodem en milde temperatuur
- Bedek de bodem met mulch (houtsnippers, compost, stro)
- Extra handje compost, stalmest of organische meststof (in de winter)
Moet je peterselie bemesten?
In principe hoef je gedurende het kweekproces van 8 weken niet extra te bemesten. Toch adviseren wij om af en toe een kleine hoeveelheid extra plantenvoeding te geven.
Waarom gaan mijn peterselie plantjes steeds dood?
De voornaamste redenen zijn teveel direct zonlicht, slechte waterafvoer of simpelweg omdat het in een TE klein supermarktpotje staat. Laatstgenoemde zorgt voor slechte wortelgroei waardoor het peterselie plantje snel uitdroogt. Daarnaast moet je de peterselie onthouden van een constante warme en droge luchtstroom. Plaats het bijvoorbeeld niet op een verwarming of in de buurt van een kachel.
Snoeien en oogsten
Wanneer kun je peterselie plukken?
Zodra de kruiden 15 cm hoog zijn kun je beginnen met oogsten. Dat is ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien. Let op: behoud genoeg blaadjes om verdere groei van steel- en blaadjes te bewerkstelligen.
Hoe moet je peterselie stekken of vermeerderen?
Haal de peterselie volledig uit de bloempot of kweekbak. Scheur de plant in kleinere stukken en stop ze separaat in een nieuwe bloempot met voldoende moestuin voeding en bodemvochtigheid.
Ziekte en ongedierte
Waarom krijgt mijn peterselie gele bladeren?
Dat kan meerderen oorzaken hebben:
- Bladluizen: krijg je peterselie gele of paarse blaadjes? Neem dan een kijkje tussen de gekartelde blaadjes. Als je kleine insecten ziet, heeft je plant hoogstwaarschijnlijk last van bladluis.
- Wortelvlieg: als je planten verwelken, geel kleuren en uitsterven kan het de oorzaak zijn van genestelde maden afkomstig van de wortelvlieg.
- Overig, droogte, teveel direct zonlicht, over- of onderbemesting
Overige vragen
Waar kun je peterselie plantjes of zaadjes kopen?
Op het internet vind je veel webshops en webwinkels die het aanbieden. Je kunt natuurlijk ook een van de bekende tuincentra bezoeken.
Welke peterselie soorten kun je kweken?
De meest bekende soorten zijn; krulpeterselie (Petroselinum crispum), platte peterselie en wortelpeterselie.
Moet ik platte peterselie of krulpeterselie kweken?
De meeste mensen hebben een voorkeur voor platte peterselie als smaakmaker. De krulpeterselie is eerder geschikt voor de opmaak en uitstraling van een gerecht.
Van Sante Redgy says
Welke plantenvoeding moet ik aan de peterselie geven. Want heb geen idee en er bestaan zoveel soorten voeding
Miep Wijnen says
Wat is een slechte buur voor peterselie? Al jaren heb ik een groente en kruidentuin, maar peterselie komt niet tot groei????