Munt (mentha) is een vaste plant, oftewel een kruidachtige die langer dan twee jaar leeft. Er zijn ontzettend veel soorten, maar de: basilicummunt, citroenmunt, kruizemunt, pepermunt, watermunt en Zwitserse munt zijn zeer geliefd.
De meeste soorten kun je eenvoudig vanuit munt zaadjes kweken, maar sommige rassen komen na het zaaien niet soortecht terug. Daarom adviseren veel kwekers om muntplantjes te stekken. Muntplantjes kun je bij een tuincentrum of wellicht bij je buurman in de moestuin krijgen.
Verder is de muntplant ontzettend makkelijk te kweken, en bovendien winterhard. Munt kan dus prima in Nederland of België overwinteren zolang het niet extreem koud en tegelijkertijd veel regent. In zulke gevallen moet je extra bescherming bieden.
Maar waarom zou je munt zelf kweken? Zelfkweek heeft een aantal voordelen:
- Geldbesparing: een zakje munt van slechts 15 gram kost al €1,- euro
- Gezondheid: antibacteriële werking en bevat antioxidanten voor betere weerstand
- Veiligheid: zelfgekweekte munt is niet bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen
- Lekkerder: vers geplukte munt heeft meer geur- en smaakstoffen
Hoe moet je munt kweken?
Nieuwsgierig hoe je munt kweekt? Doorloop het stappenplan:
- Koop munt zaadjes, kweekpot van 9 x 9 cm, potgrond en vermiculiet
- Vul de kweekpot met potgrond en grof zand om het luchtig te maken
- Begin in maart met zaaien, en verspreid 3 zaadjes in een kweekpot
- Bedek de zaadjes met een laagje (0,5 cm) vermiculiet en geef water
- Wacht totdat de worteltjes uit de onderkant van de kweekpot groeien
- Vanaf april buiten in zandgrond met compost uitplanten
- Munt stekken: snijd het munttakje schuin onder het blad af, en plant het stekje 5 cm diep in zaai- en stekgrond
- Plaats de plantenbak op een koele en schaduwrijke plek
- Regelmatig bevochtigen en soms kruidenmest toevoegen
- Muntplantjes gaan uitlopen, meer warmte en zon (meer oogst)
Munt zaaien
Begin in maart met zaaien en vul kweekpotten van 9 x 9 cm met een mengsel van potgrond en grof zand. Verspreid 3 munt zaadjes per kweekpot en bedek de zaadjes met een laagje (0,5 cm) vermiculiet of zandmengsel. Geef wat extra water en plaats de kweekpot op kamertemperatuur en kijk uit dat de bodem niet uitdroogt.
Na ongeveer 2 tot 3 weken zullen de zaadjes ontkiemen. Groeien er worteltjes uit de onderkant van de kweekpot? Dan moet je de zaailingen uitplanten, of in ieder geval de kruiden op een koele plek zetten en verspenen. Vanaf april kun je de zaailingen in volle grond uitplanten.
Munt stekken
Wil je een muntplant stekken? Begin dan in mei of juni omdat ze dan groeikrachtige uitlopers hebben. Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en knip een deel met wortel en steel. Dit is niet moeilijk omdat het wortelgestel niet in de diepte groeit, maar voornamelijk in de breedte.
Bij voorkeur begin je het kweekproces onder glas in een kweekkas. Plant de stekjes 5 cm diep in kweekpotten van 9 x 9 cm gevuld met zaai- en stekgrond. Voeg eventueel wat extra grof zand toe om de bodem luchtig te maken. Net geplante stekjes houd je liever buiten de zon op een koele en schaduwrijke plek.
Munt verzorgen
De verzorging van een muntplant is belangrijk voor de ontwikkeling van mooie donkergroene nerfkleurige blaadjes en een frisse geur- en smaak. Gedurende het kweekproces moet je de muntplant op een plek in de zon of met halfschaduw zetten. Laat de bodem nooit uitdrogen en geef na het verspenen of uitplanten extra water.
De ideale bodemstructuur voor muntplantjes is een mengsel van potgrond en grof zand om het luchtig te maken. Na het zaaien is het ook verstandig om een laagje (0,5 cm) vermiculiet of zandmengsel erbovenop te strooien. Ga je een takje stekken? Dan is het verstandig om zaai- en stekgrond in combinatie met grof zand toe te voegen.
Gedurende de winterperiode kun je de muntplant extra helpen door de plant in een kweekkas verder te laten groeien. Hoewel de muntplant prima overwintert zijn extreme kou en veel regen een risico tot onherstelbare schade. Als de muntplant in een kwetsbare periode ‘natte voetjes’ krijgt kan er wortelrot ontstaan.
Munt oogsten
Er is geen exacte oogstperiode want je kunt eigenlijk altijd wel wat stengeltjes of blaadjes afknippen. Behoud wel voldoende scheuten zodat de muntplant genoeg kracht heeft om te herstellen. Begin maart tot ver in de herfst is doorgaans de oogstperiode van munt.
Tip: muntplantjes in kweekpot kun je in de herfst buiten in een koude kweekkas zetten. Deze temperatuurwisseling zorgt dat je een aantal weken langer kunt oogsten. Hetzelfde principe geldt in het voorjaar, geef wat extra zonlicht en warmte en de muntplanten gaan eerder uitlopen zodat je ook in maart alweer kunt oogsten.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je muntzaadjes zaaien?
Rond maart kun je beginnen met het zaaien van muntzaadjes.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je een muntplant verzorgen?
Munt kun je in een pot of volle grond kweken. In volle grond zullen de muntplantjes sneller groeien en hoef je ze minder te bemesten, maar bij een strenge kou kunnen ze ook afsterven. Muntplantjes gedijen het beste in luchtige, vruchtbare en vochtige bodem. In beginsel gebruik je potgrond waar voldoende voeding in zit voor 7 weken. Vervolgens kun je overstappen naar kruidenmest. Het belangrijkste is dat je voor voldoende vocht, warmte en licht zorgt. Let op: bij overbelichting of warmte kan de muntplant uitdrogen. Zorg voor een natuurlijke balans in temperatuur, zon en schaduw.
Snoeien en oogsten
Hoe moet je munt oogsten?
Volwassen muntplantjes kun je altijd oogsten. Let op: behoud genoeg blaadjes en stengeltjes voor verdere groei.
Ziekte en ongedierte
Waarom groeit er witte schimmel op de munt?
Veel tuiniers kweken munt in extreem vochtige ondergrond. Dat maakt de muntplantjes vatbaar voor aantasting van schimmels. Een bekende aantasting is ‘meeldauw‘. Hierbij zijn onderdelen van de plant aangetast door een lichte schimmelpluis die wit of grijs van kleur zijn.
Rose says
Beste lezer,
Ik heb takjes marokkaanse munt van de lokale turkse supermarkt op water gezet. Dit gaat in het begin altijd heel goed, veel wortels, nieuw groen.
Maar zodra ik de stekjes overzet in volle grond (binnen) dan verpieteren ze.
De blaadjes worden zwart en dan sterft het af.
Het moet toch te doen zijn om dit kruid binnen te houden?
Ik ben benieuwd naar de reactie(s)!
Alvast dank.