Watermeloen is een ongekend populaire vrucht en behoort tot dezelfde familie als de komkommer, pompoen en courgette. Er zijn verschillende soorten met wit, roze, oranje, geel en rood vruchtvlees.
Je kunt ze ongetwijfeld bij jouw lokale supermarkt of groenteboer kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf kweken! Hoewel watermeloenen het beste in warme gebieden groeien, kun je al vanaf half april in Nederland beginnen met zaaien.
Voor optimale groei is een lange warme periode van 70 tot 85 dagen nodig. Met een warme periode bedoelen we dagtemperaturen tussen de 20°C en 26°C, en nachttemperaturen boven de 18°C graden.
Maar waarom zou je watermeloenen kweken? Het zelfkweken van, in dit geval watermeloenen, brengt veel voordelen met zich mee:
- Verbeter je gezondheid: vers geplukte watermeloenen zijn ontzettend gezond omdat het vitaminegehalte nog optimaal is. Daarnaast loop je niet het risico dat het fruit met chemicaliën is bewerkt.
- Lichamelijke gezondheid: het onderhouden van een moestuintje vereist lichamelijke inspanning. Zo moet je regelmatig onkruid verwijderen, wieden, graven of nieuwe stekjes planten. Met een uur tuinieren verbrand je al snel 400 kcal!
- Geestelijke gezondheid: actief tuinieren heeft een positieve invloed op je geestelijke gezondheid omdat je in de openlucht uitwaait. Verder geeft het kweken van je eigen groenten en fruit veel voldoening.
- Bespaart geld: ‘last but not least‘, door je eigen watermeloenen te kweken bespaar je een hoop geld. Zo kost een mini watermeloen bij de Albert Heijn €3,59.
Hoe moet je watermeloen kweken?
Nieuwsgierig hoe je watermeloen kweekt? Met succes watermeloen kweken is niet makkelijk, zeker niet als je beperkte ruimte of een slechte bodemsamenstelling hebt, en natuurlijk ook ons wispelturige natte, koude en vochtige klimaat helpt niet mee.
Maar dat zou je absoluut niet moeten tegenhouden! Watermeloen kweken is ontzettend leuk en leerzaam. Start bij het zaaien, maar let op: koop watermeloen zaden i.p.v. de zaadjes uit een gekochte watermeloen te gebruiken. Dit zijn bijna altijd hybrides, een speciale kruising die niet zo’n lekkere vruchten voortbrengen, wat ook wel bekend staat als het voedsel voor varkens.
Ben je er klaar voor? Doorloop dan het stappenplan:
- Koop een grote kweekbak met gaten onderin de bodem en watermeloen zaden
- Vul deze met vocht vasthoudende (leemachtige) grond
- Begraaf het zaadje 2 centimeter diep en bedek de kweekbak
- Hanteer een temperatuur van minimaal 18°C
- Na ontkieming, plaats de kweekbak in het zonlicht
- Minimaal 6 uur zonlicht en 1.5 x 2.5 meter grond per plant
- Voeg regelmatig extra compost toe aan de bodem
- Na enkele maanden kun je beginnen met oogsten
Hoe moet je watermeloen zaaien?
In Nederland kun je watermeloen zaden het beste rond half tot eind april zaaien. Start het kweekproces direct in een grote kweekbak die je overdekt en buiten kunt zetten. Gebruik niet eerst een kweekpot, want watermeloen groeit snel, heeft direct ruimte nodig en houdt niet van overpotten- of planten.
Steek de zaadjes 2 cm diep in vocht vasthoudende (leemachtige) en voedingsrijke bodem. Hoewel watermeloen planten van vocht houden, kunnen ze niet tegen een natte ondergrond. Houd 2 m afstand tussen de rijen en ongeveer 30 cm tussen de zaailingen. Watermeloen planten zijn namelijk geneigd om te kruipen. Hierdoor nemen ze veel plek en dus zonlicht in beslag.
Hoe moet je een watermeloen plant verzorgen?
Een paar weken na het zaaien ontstaan kleine stekjes. In deze fase zijn de plantjes het meest kwetsbaar. Gedurende deze tijd moet je regelmatig controleren op slakken of ander ongedierte. Als de plantjes volwassener zijn, kun je beginnen met mulchen.
Bodembedekking behoud bodemvochtigheid wat essentieel is omdat watermeloen plantjes een klein wortelgestel hebben. De reikwijdte van deze wortels is klein dus water en voedingsstoffen moeten binnen bereik zijn. Daarnaast voorkomt mulch dat onkruid de groei belemmert.
Watermeloen planten moeten naast een continue bodemvochtigheid ook extra voeding krijgen. Maak regelmatig de bodem luchtig en ververs met nieuwe compost. Verder doe je er verstandig aan om ook koemestkorrels en patentkali toe te voegen.
Hoe zit het met watermeloen bloemen en de vruchtvorming?
Een watermeloen plant krijgt mannelijke en (als het goed is) vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen verschijnen als eerste, gevolgd door de vrouwelijke bloemen. Als je goed kijkt zie je bij de vrouwelijke bloemen al de vorming van een watermeloen.
Krijgt de plant geen vrouwelijke bloemen, en dus geen vruchten, dan is de plant niet gelukkig. Dit kan verschillende redenen hebben waaronder: te koude of warme temperaturen, niet genoeg water of voedingsstoffen.
Als het kleine watermeloentje aan de basis van een vrouwelijke bloem verschroeit, dan heeft er geen bestuiving plaatsgevonden. Normaliter zorgen insecten voor de bestuiving. Als dit niet gebeurt kun je het zelf bewerkstelligen door een mannelijke bloem af te knippen en het stuifmeel op de vrouwelijke bloem te vegen.
Wanneer kun je watermeloen oogsten?
Een watermeloen ontstaat meestal 35 dagen na de bestuiving, maar de exacte oogstperiode inschatten is behoorlijk lastig. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je een rijpe watermeloen kunt herkennen:
- Je herkent een rijpe watermeloen aan het doffe geluid als je erop klopt
- Een rijpe watermeloen heeft een lichtgele onderkant en een onrijpe watermeloen een witte onderkant
- Als de rank kurkachtig droog uitziet en voelt, weet je dat de vrucht rijp is
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Hoe lang duurt het voordat de zaadjes ontkiemen?
Watermeloen zaadjes ontkiemen binnen anderhalve week. Gedurende deze tijd kun je de zaailingen het beste maar één keer water geven.
Verzorgen en onderhouden
Wat is een goede bodem voor watermeloen planten?
Watermeloen planten groeien het beste in leemachtige, vruchtbare grond. Een watermeloen plant groeit het beste in een bodem met pH-waarde tussen de 6.0 tot 6.8.
Wat is de beste standplaats voor een watermeloen plant?
Een watermeloen plant heeft behoefte aan een warme en beschutte plek.
Snoeien en oogsten
Moet je een watermeloen plant toppen?
Watermeloen planten hoef je niet te snoeien of toppen.
Wanneer is een watermeloen rijp en klaar om te oogsten?
Een watermeloen ontstaat meestal 35 dagen na de bestuiving. Je weet dat een vrucht rijp is wanneer het een dof geluid maakt als je erop klopt. Daarnaast herken je een rijpe watermeloen aan de lichtgele onderkant en een onrijpe onderkant aan de witte kleur. Nog niet overtuigd? Een watermeloen is via de rank verbonden met de watermeloen plant. Als de rank kurkachtig droog uitziet en voelt, weet je dat de vrucht rijp is.
Ziekte en ongedierte
Waarom heeft mijn watermeloen plant last van schimmel?
Een watermeloen plant dat last heeft van een schimmelziekte of rottende wortels heeft last van overtollig water. Een natte bodem vergroot de kans om ziektes en onherstelbare schade aan je planten.
Overige vragen
Kun je watermeloen in de openlucht kweken?
Dat is mogelijk. Zorg wel voor een constante warme temperatuur en minimaal 6 uur per dag aan zonlicht.
Hoe moet je een watermeloen stekken?
Je kunt een watermeloen plant vermeerderen door een zijtak af te knippen en de onderkant (snijwond) in een glaasje te leggen. Nieuwe worteltjes ontstaan en na een aantal weken kun je ze in een bloembak verplanten.
Kun je een watermeloen als kamerplant kweken?
In beginsel kun je een watermeloen plant prima binnenshuis kweken, maar voor een gezonde en sterke plant moeten ze in het voorjaar naar buiten.
Waar kun je een watermeloen plant of zaadjes kopen?
Online zijn er diverse webwinkels en webshops waar je een watermeloen plant of zaadjes kunt kopen.
Welke watermeloen soorten bestaan er?
De meest bekende en populairste watermeloen soorten zijn: ‘Sugar Baby‘, ‘Charleston Gray‘, ‘Crimson‘, ‘Quetzali‘, ‘Queen of Hearts‘, en ‘Yellow Baby‘.
Fallon says
Ik vroeg me af of je watermeloen ook in de winter binnen in een kweekkas kan kweken met lamp fentilator en warmte ?
En dan evt met de hand bestuiven.
Guy Vercauteren says
Kan je een watermeloen over de grond laten kruipen of leidt je die best over de grond?
Een zonnige en gezegende zondag.
Guykes
ewm van someren says
Bij mij hangt hij over een verhoogde border naar de grond. Wel onder de watermeloen een doorwaterend rooster gelegd ivm regen op de grond. Gaat prima dus.
Nicole Voet says
Heel goede uit leg.