Op kweken.net ontvangen we regelmatig vragen over het kweekproces: Hoe moet je als beginner groenten kweken? Hoe moet je groenten kweken in een kas, moestuin of in huis? En, hebben jullie een lijst aan groenten die ik in mijn moestuin kan kweken? Natuurlijk kunnen we niet alle vragen beantwoorden, maar we hebben zeker een antwoord op de veelgestelde vragen.
Kweken is een handeling om iets uit een kiem of stek te doen ontstaan. Om dit proces in goede banen te leiden kun je gebruikmaken van de zogenaamde teeltkalender. Met deze kalender kun je bijhouden wanneer je planten moet zaaien, uitplanten en oogsten.
Groenten kweken
Maar hoe moet je groenten kweken? Groenten kweken is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben geen tuin of ‘groene vingers‘. Met een beetje creativiteit kun je ruimte creëeren en kennis opdoen met behulp van een stappenplan.
Ontkiemen en zaaien
Het stappenplan begint bij het uitzaaien wat (meestal) in de maanden maart en juni van start gaat. Als je al in maart wilt starten, dan kun je het beste binnenshuis beginnen. Hoe eerder je in het jaar begint met uitzaaien, hoe groter de kans dat je twee keer binnen één jaar op dezelfde bodem kunt oogsten.
Uitzaaien werkt het beste met turfpotjes. Turfpotjes bestaan uit natuurlijk materiaal waarbij de wortels makkelijk door de bodem heen groeien. Tot dit moment is het verstandig om de turfpotjes in een kweekbak of op het vensterbank te bewaren. Het plantje is de turfpot ontgroeit wanneer je wortels door de bodem ziet komen. Als dit gebeurt kun je de turfpot met plant het beste verpotten of in de tuin ingraven.
Uitplanten of verpotten
Het verpotten is een belangrijk onderdeel in het kweekproces. Door het verpotten stimuleer je de groei omdat een nieuwe pot een grotere waterbuffer heeft, meer voedingsstoffen bevat en meer plek heeft om tot een volwaardige plant te groeien. Als je eenmaal de planten hebt verpot, doe je er goed aan om een tussenruimte van ongeveer 15 cm te hanteren. Zo krijgen de plantjes genoeg zon, ruimte voor groei en is er een betere afwatering.
Verzorgen en onderhouden
Bij de verzorging van planten is het belangrijk om te weten hoeveel zon en schaduw vereist is. Bovendien moet je rekening houden met temperatuurwisselingen, luchtvochtigheid en de pH-waarde. Zo gedijen veel soorten kruiden het beste in vochtige en vruchtbare grond met een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0.
Tijdens het kweekproces moet je ook rekening houden met de bescherming van je planten. Zo zijn sommige planten kwetsbaar voor te koude of te warme temperaturen, en zijn sommige stekken niet bestand tegen stevige wind. Ook ongedierte is een veelvoorkomend probleem bij moestuinen en (lage) kweekbakken. Een van de opties is om zelf een hoge kweekbak in je tuin de maken.
Om de groei te bevorderingen is het verstandig om regelmatig te snoeien. Verwijder (verwelkte) blaadjes of knoppen om te zorgen dat de plant niet te groot wordt. Op die manier creëer je focus waardoor de kern van een plant gezond blijft.
Snoeien en oogsten
Wanneer zijn de groenten geschikt om te oogsten? Dat hangt af van het soort groente! Bij courgettes en worteltjes zie je het meestal aan de vorm. Bijvoorbeeld, als de wortelen spits zijn, kun je ze beter nog even in de grond laten totdat ze een ronde punt krijgen. Bij paprika’s zie je het direct aan de kleur. Zo moet je groene exemplaren nog laten rijpen totdat het gele of rode paprika’s zijn. Ben je nieuwsgierig of je botersla of ijsbergsla klaar is om te oogsten? Voel dan of de krop stevig aanvoelt, dan weet je direct of het klaar is voor de oogst.