Bieslook of ‘pijpgras’ is een plant behorend tot de lookfamilie en is een populaire kruidensoort in Nederland en België. Bieslook is verwant aan bolgewassen als de prei, ui en knoflook. De sterke frisse, uiachtige geur- en smaak maken het een populaire kruid.
Bieslook kun je onderverdelen in verschillende soorten waarvan de normale bieslook (Allium schoenoprasum) en Chinese bieslook (Allium tuberosum) zeer geliefd zijn om te kweken. Maar waarom zou je bieslook zelf kweken? Zelfkweek heeft een aantal voordelen:
- Bieslook is een winterharde plant en zeer makkelijk te kweken
- Het is een vaste plant, dus na één keer zaaien kun je jarenlang oogsten
- Geldbesparing: slechts 25 gram bieslook kost bij de Albert Heijn €1,69
- Tuinieren heeft een positieve invloed op je geestelijke en fysieke gezondheid
Hoe moet je bieslook kweken?
Nieuwsgierig hoe je bieslook kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Koop bieslook zaden, biologische moestuingrond en vezel potjes
- Zaaien: binnenshuis vanaf februari en buitenshuis vanaf april
- Zaai 1 cm diep in moestuingrond en houd een plantafstand van 20 cm
- Zorg voor een vochtige en onkruidvrije moestuin, kas of serre
- Maak de grond luchtig met vermiculiet, perliet of grof zand
- Oogst (tot oktober) de bieslook plantjes door ze dicht bij de bodem af te knippen
Bieslook zaaien en ontkiemen
Er is geen exacte datum voor het zaaien van bieslook zaden. Wij adviseren om vanaf februari binnenshuis te zaaien. Als de zaadjes na 3 weken nog niet ontkiemen, is het verstandig om de kweekpotjes buiten te zetten om zo de kiemrust te doorbreken.
Meng de biologische moestuingrond met vermiculiet, perliet of grof zand om het luchtig te maken, en vul de vezel potjes. Dit soort kweekpotjes kun je, als de zaailingen eenmaal sterk genoeg zijn, direct in volle grond planten. Dan hoef je ze niet te verspenen en beschadig je geen worteltjes.
Verspreid de bieslook zaden op ongeveer 0,5 cm van elkaar af onder een klein laagje grond. Als je ze direct in volle grond wilt zaaien moet je een plantafstand van 20 cm pakken. Begin dan rond april met zaaien.
Bieslook uitplanten en verzorgen
Begin met het uitplanten zodra de worteltjes aan de onderkant uitsteken. Zet de vezel potjes in grotere kweekpotten of kies voor het uitplanten in volle grond. Na het overpotten of uitplanten moet je wat extra water geven.
Gedurende de lente en winter blijft bieslook nieuwe sprieten aanmaken, maar hiervoor heeft de plant wel extra plantenvoeding nodig. In een kweekpot moet je om de 8 weken plantenvoeding toedienen en buiten in volle grond strooi je eens in de zoveel tijd wat moestuinmest.
Het plantje heeft een voorkeur voor een standplaats met halfschaduw in luchtige waterdoorlatende bodem. Als je een standplaats met veel zonlicht uitkiest is het belangrijk om regelmatig wat extra water te geven. Anders zullen de sprieten uitdrogen, slap hangen en geel uitslaan.
Bieslook oogsten
De oogstperiode van bieslook loopt normaal gesproken van maart t/m oktober. Zodra de sprieten een lengte van 12 cm hebben (of langer) kun je beginnen met oogsten. Knip de stengels tot aan de grond af met schoon- en scherp snoeigereedschap. Wikkel de sprieten in keukenpapier en bewaar het maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je een grote oogst? Dan kun je ook nog bieslook invriezen.
De bloeiperiode van bieslook loopt van juli t/m oktober. Rond deze tijd ontwikkelen zich allemaal prachtige bloemetjes (zie afbeelding). Als je de stengels met uitgebloeide bloemen niet afknipt zul je het volgende jaar zaailingen rondom de moederplant aantreffen.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je bieslook zaaien?
Bieslook binnenshuis vanaf februari zaaien, en buitenshuis vanaf april. In principe kun je bieslook zaden ook eerder buiten zaaien omdat de zaadjes prima ontkiemen bij koude temperaturen.
Hoe lang duurt de kiemtijd van bieslook?
Bieslook zaadjes kiemen meestal binnen 3 weken. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kweekbakjes dan gedurende 4 weken buiten in de kou. Dit kan namelijk de kiemrust doorbreken. Mochten ze alsnog niet kiemen, dan zijn het hoogstwaarschijnlijk zaadjes die ouder zijn dan twee jaar. Zorg daarom altijd voor verse bieslook zaadjes.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je bieslook plantjes onderhouden?
Bieslook gedijt het beste in vochtige, luchtige en vruchtbare grond. Gebruik daarom moestuingrond in combinatie met vermiculiet, perculiet en grof zand. Meng de verschillende bodemsoorten tot een geheel en verspreid het over de kweekbakjes.
Moet je bieslook bemesten?
Bij bieslook in potten moet je extra vloeibare mest toedienen. Na een aantal oogsten ontstaat een voedingsarme bodem.
Zijn bieslook plantjes winterhard?
Ja. bieslook is winterhard tot temperaturen van -28°C, hetgeen betekent dat je na het zaaien of planten deze kruidensoort nog jaren kunt oogsten.
Snoeien en oogsten
Wanneer, en hoe moet je bieslook snoeien?
Iedere winter zullen de bieslook plantjes sterven, maar lopen ze in het voorjaar weer uit. Zorg dat je net voor het uitlopen de bieslook snoeit. Knip de oude loof af, of haal het weg.
Hoe moet je bieslook oogsten?
Knip de stengels tot zo’n 4cm van de bodem. Na ongeveer 4 weken kun je aan een nieuwe oogst beginnen.
Ziekte en ongedierte
Waarom gaan de bieslook sprieten slap hangen?
Dat heeft wellicht met de geringe bodemvochtigheid te maken, of een standplaats met te veel zon of schaduw.
Overige vragen
Wanneer kun je bieslook het beste kweken?
Van maart tot en met oktober kun je bieslook plantjes het beste kweken.
Hoe moet je bieslook stekken of vermeerderen?
Als je de sprieten en bloemen laat uitgroeien, zullen er uiteindelijk zaailingen rondom de moederplant verschijnen.
mirjam krieg says
hallo,
hoe komt het dat bieslookplantjes vaak dood gaan,als ik ze koop zijn ze heel mooi en na een tijdje gaan ze dood,wat moet ik doen om ze in leven te houden.
gr,mirjam krieg
Deborah says
Plantjes uit de supermarkt zijn vaak te vol gezaaid in een te kleine pot, waardoor ze snel droog komen te staan en de zaailingen elkaar verdringen. Beter is om ze uit elkaar te halen en te verpotten in grotere potten.