Wil je radijs kweken? Dan heb je ongetwijfeld een aantal vragen over het kweekproces: Hoe moet je radijs zaaien, verzorgen en oogsten? Kun je radijs buiten kweken? En, is de radijsplant winterhard? Dit zijn slechts een aantal vragen die wij in onze inbox ontvangen. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen en ontvang je bovendien een overzichtelijk stappenplan voor het kweken van radijs.
Radijs is een bekende licht pittige groente waarvan men de bol meestal rauw eet. Je kunt radijs als ingrediënt gesneden in een sandwich of salade toevoegen. De meeste mensen zijn bekend met de rode of witte radijzen, maar er zijn ook nog andere soorten waaronder: gele, roze, paarse of geheel witte radijssoorten. Sommige hebben geen bolvorm maar kunnen ook langwerpig of wortelvormig zijn. Vrijwel iedere soort kun je op dezelfde manier kweken.
Houd er rekening mee dat er twee type radijsjes zijn: voor kasteelt en buitenteelt. Radijsjes voor kasteelt staan op de verpakking aangegeven met ‘broei’ achter de naam, of het type staat als kasteelt in de beschrijving aangegeven. In de onderstaande Youtube-video krijg je een duidelijk beeld hoe je radijsjes het beste kunt kweken:
Radijs kweken
Hoe moet je radijs kweken? Radijs kweken vereist slechts een aantal stappen:
- Begraaf radijs zaadjes 1 cm diep op een plantafstand van 15 tot 20 cm
- Gebruik vruchtbare en vochtige potgrond met een laagje compost
- Na 1 tot 2 weken ontkiemen de radijs zaadjes
- Geef regelmatig water om voosheid te voorkomen
- Na 6 tot 8 weken kun je beginnen met oogsten
Tip: Als je radijsjes in de zomer kweekt, kun je ze het beste in de schaduw zetten. Radijsjes zijn namelijk gevoelig voor warmte in combinatie met veel zonlicht. Ze drogen snel uit en woorden dan voos.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer kun je radijs zaaien?
Radijs kun je het beste in het voorjaar (april, mei) zaaien. Let op: voorkom koude nachten en al helemaal stevige vorst.
Wanneer ontkiemen de zaadjes?
De radijs zaadjes zullen na ongeveer 2 weken ontkiemen.
Verzorgen en onderhouden
Wat is de ideale standplaats voor een radijsplant?
Radijsplantjes gedijen op een plek met halfzon/halfschaduw en een plantafstand van minimaal 15 cm. De ideale bodem bestaat uit biologische moestuingrond met een klein bedje compost. Zorg voor lichte bodemvochtigheid en geef extra water gedurende droge periodes.
Snoeien en oogsten
Hoe lang duurt het voordat je radijs kunt oogsten?
Na ongeveer 5 tot 8 weken kun je radijs oogsten. Rijpe radijsjes steken een klein beetje boven de grond. Tip: houd je van scherpe radijsjes? Dan is het verstandig om het oogsten nog één week langer uit te stellen. Voor een zachtere smaak moet je op tijd oogsten en gedurende het groeiproces extra water toedienen.
Hoe moet je radijs oogsten en bewaren?
Trek de radijsjes voorzichtig uit de bodem, snijd de loof eraf en bewaar het maximaal 1 tot 2 dagen in een bakje water in de koelkast.
Ziekte en ongedierte
Wat zijn die kleine beestjes op de radijs?
Grote kans dat je radijsplant last heeft van aardvlooien. Dit is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat bij voosheid of droogte. Na een droge periode kunnen de radijsjes openbreken als ze plotseling vocht toegediend krijgen.
Overige vragen
Kun je radijs binnen kweken?
Dat is mogelijk. Kijk op de verpakking of de radijszaadjes geschikt zijn voor kasteelt of buitenteelt. Veel soorten kun je prima in een serre, broeikas of op het balkon kweken zolang ze maar een geschikte standplaats hebben.
Wat zijn bekende soorten radijs?
De meest populaire soorten zijn o.a.: ‘Bravo F1’, ‘Red Meat’, ‘Helios’, ‘Amethyst’, ‘French Breakfast’, ‘Ronde Rode Broei’, ‘Diana’, ‘Green Luobo’ en ‘Ijskegel’.
Hoe groot wordt een radijsplant?
De radijsplant wordt niet groter dan 15 tot 20 cm.
Guido Boone says
waarom krijg ik geen radijsknollen en enkel veel blad en een klein langwerpig stuk wortel(knol)