Wil je artisjok kweken? Dat is mogelijk! Je vindt artisjok plantjes niet vaak in een doorsnee moestuintje. Toch zijn er redelijk wat bezoekers die meer willen weten over het kweekproces van deze groente: Hoe moet je artisjok kweken? Zijn artisjok plantjes winterhard? En, wanneer kun je artisjok zaaien en oogsten? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen en ontvang je een handig stappenplan voor het kweken van artisjok.
Artisjok is een plant uit de composietenfamilie en wordt als veel gegeten. Het zijn de vlezige schutbladeren die je vaak als ingrediënt gemarineerd of gebakken in gerechten als pasta’s, salades en pizza’s kunt terugvinden. Artisjok is tevens erg gezond. De schutbladeren zijn rijk aan vitamines en mineralen die koolhydraten in je lichaam kunnen omzetten in energie.
Artisjok kweken
Hoe moet je artisjok kweken? Het kweken van artisjok hoeft niet moeilijk te zijn, mits je rekening houdt met een aantal factoren. Doorloop de volgende stappen in het kweekproces:
- Begin in maart of april met zaaien
- Zorg voor een luchtige, vruchtbare bodem en warme omgeving
- Plant twee zaadjes ongeveer één centimeter diep en behoud enkel de sterkste zaailing
- Verspeen de artisjok plantjes rond mei (ijsheiligen)
- Regelmatig bijmesten met gedroogd stalmest, koemestkorrels en compost
- Houd één meter plantafstand, artisjok heeft namelijk een groot wortelgestel
- Rond juli en augustus beginnen met oogsten
- Gebruik afgebroken scheuten voor het vermeerderen van artisjok planten
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je artisjok zaaien?
Het zaaien of planten van artisjok begint in maart.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je artisjok plantjes onderhouden?
Zorg voor een luchtige, (redelijk) vochtige en vruchtbare bodem. Voorkom kletsnatte, koude en grove kleigrond. Bedek de bodem rondom de plant met houtsnippers en stro ter voorkoming van onkruid.
Snoeien en oogsten
Wanneer moet je beginnen met oogsten?
Volgens het bovenstaande stappenplan zou je rond juli en/of augustus kunnen oogsten. De exacte oogsttijd kun je bepalen door naar de grote van de bloemknop te kijken (dit vereist enige ervaring). Een rijpe bloemknop is herkenbaar aan de schubachtige bloemblaadjes aan de onderkant en de bolvormige bovenkant. Een onrijpe bloemknop herken je aan de slanke vorm.
Hoe lang kun je artisjok na het oogsten bewaren?
Artisjok raken snel uitgedroogd en kun je maximaal 1,5 week in de koelkast bewaren.
Ziekte en ongedierte
Hoe voorkom je ziekte bij de artisjok plant?
In sommige gevallen ontstaan schimmelziekten wat vaak het resultaat is van langdurige koude en natte omstandigheden. Als dit stadium optreedt moet je de dichtheid van de plant verminderen. Snoei de bladeren zodanig dat de wind er goed doorheen waait.
Hoe voorkom je ongedierte op de artisjok plant?
Oorwurmen en bladluizen zijn veelvoorkomende ongedierte op een artisjok plant. Je kunt deze het beste met een stevige straal water afspoelen.
Overige vragen
Zijn artisjok buitenplanten?
Artisjok gedijt het beste in een warme en zonnige omgeving. Vanaf mei mogen de artisjok planten buiten staan.
Kan de artisjok plant overwinteren?
Sommige artisjok soorten zijn winterhard. Mocht je hiernaar op zoek zijn, kies dan zaadjes van ‘Camus de Bretagne’ of ‘Grand Vert de Laon’. De meeste artisjok plantjes zijn matig tot redelijk winterhard.
Hoe moet je artisjok vermeerderen?
Je kunt bestaande artisjok planten stekken. Snijd de wortel van een 2 of 3 jarige artisjok plant gedeeltelijk af, en plant het tenminste op één meter plantafstand in je moestuin.
Waar kun je een artisjok plant of stek kopen?
Op het internet vind je diverse webshops en webwinkels waar je artisjok planten, stekjes of zaadjes kunt bestellen, of bezoek een van de bekende tuincentra om plant- of zaadjes te kopen.
Hoeveel artisjok soorten of rassen kun je krijgen?
Er zijn een aantal soorten waarvan de ‘violette’ een echte aanrader is.
Geef een reactie