Wil je pepers kweken? Op kweken.net krijgen we vaak vragen over het kweken van groenten en fruit, maar ook over het kweken van pepers: Hoe moet je rode pepers of Spaanse pepers kweken? Zijn peperplanten winterhard? En, wanneer moet je pepers zaaien, snoeien en oogsten? Lees verder voor alle antwoorden!
Maar waarom zou je zelf pepers kweken? Simpel, je hebt altijd verse pepers bij de hand en dat bespaart geld. De vruchten kun je eenvoudig drogen en voor een lange tijd in je keukenkast bewaren zonder dat ze bederven. Daarnaast kun je vele unieke smaken en extreem hete varianten kweken.
Kweek bijvoorbeeld de bekende rode en groene lombokpepers, de cayennepepers, rawits en de verse rode pepers. Laatstgenoemde zijn vaak 2 tot 3 keer heter dan de (verse) groene pepers. Cayennepepers zijn klein en scherp en de rawits zijn klein, dun en zeer heet.
Het kweekproces, net als bij paprika’s, is bovendien overzichtelijk ten opzichte van andere planten:
- Peperplanten hebben veel minder ruimte nodig dan bijvoorbeeld tomatenplanten. Op een plek waar je 8 tomatenplanten kunt kweken, passen ongeveer 13 peperplanten. Daarnaast woekeren tomatenplanten terwijl peperplanten subtiel groeien en makkelijk in onderhoud zijn.
- Gedurende de koude periodes kun je peperplanten eenvoudig opgraven en binnenshuis verder kweken, terwijl veel andere planten een te zachte stengel hebben of kwetsbaar zijn om te verplanten. Verder zijn peperplanten (vrijwel) immuun voor ziektes en ongedierte.
- Hoewel peperplanten kwetsbaar zijn voor lage temperaturen, zijn ze in verhouding tot bijvoorbeeld tomatenplanten behoorlijk tolerant. Dit is wel afhankelijk van de pepersoort.
Hoe moet je pepers kweken?
Nieuwsgierig hoe je pepers kweekt? Doorloop ons verkorte stappenplan:
- Laat de zaadjes eerst enkele dagen in vochtig keukenpapier ontkiemen
- Koop een kweekkas of kweekpot die je met cellofaan (+ gaatjes) afdekt
- Zaailingen plaats je 0.5 cm diep in vochtige, vruchtbare en warme bodem
- Hanteer een temperatuur van 25°C tot 30°C graden in de buurt van zonlicht
- Regelmatig het bakje laten luchten voor zuurstof
- Na de eerste of tweede week ontkiemen de zaadjes en komen ze boven de grond
- Na ongeveer tien weken zijn de peperplantjes volwassen en sterk
- Plant de peperplantjes eind mei / begin juni buiten
Hoe moet je peperplantjes uitplanten?
Na een kweekproces van ongeveer 10 weken, zijn de peperplantjes sterk genoeg om geleidelijk buiten te laten wennen. Dat vermindert de stress tijdens het permanent uitplanten in volle grond. Plaats de bakjes met peperplanten elke dag voor ongeveer 4 uur buiten in een schuur.
Na een week kun je de peperplantjes definitief uitplanten, tenminste als een constante nachttemperatuur tussen de 15°C en 25°C graden mogelijk is zonder risico op vorst. Kies bij het uitplanten een bewolkte dag om stress te verminderen.
Hoeveel ruimte hebben pepers nodig?
Hoewel dit afhankelijk is van de pepersoort en volwassenheid van de peperplant, hebben de meeste ongeveer 30 tot 50 cm ruimte nodig.
Hoe moet je peperplanten verzorgen?
Het kweekbed waarin je peperplanten verzorgt is bepalend voor de oogst. Kies een zonnige en waterdoorlatende bodem waar nog niet eerder peperplanten op zijn gekweekt. De ideale ondergrond is namelijk leemachtig en rijk aan voedingstoffen.
Twijfel je over de vruchtbaarheid van de bodem? Dan kun je ongeveer 3 cm extra compost toevoegen. Het is beter om peperplanten niet te bemesten omdat stikstof een groeispurt bevordert. Als de plantjes te snel groeien zijn ze vatbaar voor ziektes, en levert het in de praktijk een minder goede oogst.
Hoeveel en hoe vaak hebben peperplantjes water nodig?
Tijdens hun groeiperiode hebben ze wekelijks minstens een kwart liter water nodig. Bij extreem warme periodes moet je de peperplantjes een aantal liter water geven. In tropische gebieden adviseren we om de plantjes te mulchen, oftewel een bedje stro of houtsnippers om het stekje te plaatsen. Dit houdt de bodem vochtig en voorkomt te warme bodemtemperaturen.
Wanneer kun je pepers oogsten?
Oogst de peperplantjes wanneer de vruchten groen van kleur zijn, of wacht totdat ze een rode, oranje, paarse, gele of zwarte kleur krijgen. Zoete peperplantjes kun je na ongeveer 60 tot 90 dagen oogsten, en de hete pepers hebben meestal 150 dagen nodig. Voor het oogsten zal de plant ook nog bloeien. Pluk de bloemetjes zodat de peperplant alle energie gebruikt voor vruchtontwikkeling.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je peperzaadjes zaaien?
Dat hangt af van het soort peperplant dat je wilt laten groeien. Tomaten- en chiliplanten zijn voorbeelden van seizoensgebonden gewassen. Zo kun je deze planten enkel in warme seizoenen kweken. De meeste peperzaadjes kun je het beste in de lente of eerder zaaien.
Verzorgen en onderhouden
Op wat voor bodem gedijen peperplanten?
Peperplanten groeien goed in een humusrijke, luchtige, vruchtbare en warme bodem. Een TE vochtige grond kan ervoor zorgen dat de planten gaan schimmelen en uiteindelijk rotten.
Kun je pepers buiten kweken?
Dat is mogelijk. Zoals hierboven is aangegeven kun je de peperplantjes rond de lente- en zomerperiode buiten planten.
Kun je pepers in de winter kweken?
Peperplanten of struiken zijn niet winterhard, wat betekent dat ze vanaf eind september binnen moeten staan. Peperplanten zijn gevoelig voor kou en vorst. Zorg dus dat je plantjes op tijd binnen zijn om te overwinteren.
Snoeien en oogsten
Moet je een peperplant snoeien?
Je hoeft een peperplant niet per se te snoeien. Wij adviseren wel om vanaf de bodem ongeveer 20 cm kaal te houden. Boven de 20 cm ontwikkelen dan enkele vertakkingen waar de pepers aan groeien. Voor een extra grote oogst kun je peperplanten ‘strippen’, oftewel alle overige bloempjes en groeischeutjes afknippen om de groei van de volwassen pepers te bevorderen.
Wanneer moet je een peperplant snoeien of ‘strippen’?
Het strippen van een peperplant gebeurt niet in de zomerperiode, maar in het najaar (herfst).
Ziekte en ongedierte
Waarom worden mijn pepers zwart?
Zwarte in plaats van rode pepers ontstaan door temperatuurwisselingen of te koude temperaturen.
Overige vragen
Waar kun je rode peperplanten kopen?
Rode peperplanten of stekken kun je online bij verschillende webshops en webwinkels bestellen. Daarnaast kun je bij de bekende tuincentra dergelijke plantjes aanschaffen.
Hoe moet je een peperplant stekken?
Als je peperplantjes wilt vermeerderen moet je een jong deel van de peperplant stekken. Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en knip een zijtak van ongeveer 15 cm af. Doe het stekje in potgrond gemengd met grof zand en houd de bodem vochtig. Een lichte en koele plek is de beste standplaats. Let op: voorkom direct zonlicht want dan kunnen de blaadjes uitdrogen.
Wat zijn de heetste pepers om te kweken?
Er zijn ontzettend veel hete pepers die je kunt kweken, denk aan: de Carolina Reaper, Brown Butlah, Naga Viper en 7-pot Infinity. Daarnaast heb je ook nog andere populaire hete pepers als: de Bhut Jolokia, Naga Morich en Trinidad Scorpion.
Hoe moet je zoete pepers kweken?
Zorg voor een humusrijke, vochthoudende ondergrond en voeg eventueel extra organische meststof toe.
Gerard says
Ik heb een spaanse peper staan de pepers zijn nog steeds groen en ze zijn vrij groot aan het worden het lijken wel langwerpige paprika’s, wanneer worden deze rood
Kristof Jacobs says
Ik heb al mooie groene Habanero pepers aan mijn planten. Oogst ik die al of laat ik ze hangen tot ze rood zijn?
Jaimy Greaves says
Ik heb voor de leuk een paar peper zaadjes gekocht kan ik die nu gewoon binnen planten
Jan says
Ik gebruik de zaden van de vruchten / pepers in dit geval gewoon die uit de gekochte rode peper. Heb nu 5 maanden later 2 mooie peperplanten met vrucht. Simpel en je kan het met heel veel andere ook. Bv Tomaten en paprika.
Michael says
Onse pepers zijn lang maar blijven dun. Hoe kan dat
Robert says
Mijn pepers worden zwart
Zijn ze dan nog wel eetbaar?
Danielle says
Denk het niet ik heb hetzelfde probleem komt door te veel temperatuur verschil
Ria says
Ik heb de zaadjes van een rode peper uit een groentepakket vd supermarkt geplant op 24 mrt jl. en de plantjes zijn nu ong. 8 cm. hoog.
Kan ik hier ook pepers mee kweken, of blijft het alleen bij dit stadium?
Edeline says
Dit is afhankelijk van de soort. Als het GMO planten zijn kunnen er heel vreemde pepers aan komen.
Linda says
Ja hier komen gewoon pepers aan. Ik heb tien plantjes en ze bloeiën en er hangen pepers aan
Marga says
Mijn peperplanten hebben 1 seizoen overwinterd. Hebben zij nu mest nodig of compost of kan paardemest ook?
Henk Anbergen says
Ik heb pepers die zijn nog groen, kan ik die nu al gebruiken voor de smaak of moet ik wachten tot dat ze rood zijn en het zelfde verhaal met mijn puntpaprika,s, kan ik die groen al gebruiken voor comsumtie??
J Van Elssen says
Moet ik de pepers in de zon plaatsen? Of is een schaduwplek ook goed?
Ivan says
Zoveel mogelijk in de zon zetten, ik heb die van mij in een pot geplant en zo kan ik ze telkens in de zon zetten. Van 1 plant heb ik ± 30 pepers geoost
Peter says
Ik heb 3 jaar geleden een Surinaamse peperplant gehad die het geweldig deed. Er kwamen zoveel pepers aan dat ik er 2 potten sambal van gemaakt heb omdat we ze anders niet op konden. Die plant was 3 jaar oud, stond in het erker in de volle zon en op hele warme dagen stond hij buiten. Toen kwam er luis in en er was helaas geen redden meer aan. Al het blad viel er af en het was het einde van de plant. Omdat ik er zoveel plezier van gehad had heb ik vorig jaar 2 Surinaamse peperplantjes gekocht, een rode en een gele. Beiden groeiden vorig jaar voorbeeldig maar de bloemetjes die er aan kwamen vielen er meteen weer af. Geen pepertjes dus. Ik dacht dat dat te maken had met dat ze nog erg jong waren, ik meende mij te herinneren dat mijn1e peperplant daar ook last van had het 1e jaar. Maar dit jaar zijn de beide peperplanten dus geen jonge planten meer en toch zit er nog niet één pepertje aan. Ze zitten allebei propvol met bloemetjes maar die vallen er allemaal na een paar dagen bloeien af, elke dag weer. Er liggen er soms wel meer dan 10 op de grond op een dag. Ze staan in het erker op dezelfde plek als mijn 1e plant, ik verzorg ze precies hetzelfde maar de bloemetjes blijven vallen. Heeft u enig idee waardoor dit zou kunnen komen? Ik wordt er soms verdrietig van als ik al die bloemetjes weer moet oprapen.
November says
Hoi, ik ben geen expert maar onderhoud met groot plezier een moestuin en ook meerdere peperplanten.
Mijn vraag is of u deze planten wel bestuift?
Volgens mij is het heel normaal dat de bloemen eraf vallen als ze niet bevrucht worden.
Om dit zelf te doen kunt u een klein zacht kwastje/penseeltje nemen en deze zachtjes in de bloem bewegen, zonder hierbij de binnenkant te beschadigen.
Het stuifmeel moet worden verspreid in de bloem, anders vormt er zich geen vrucht.
Herhaal dit bij elke bloem.
Na een aantal dagen zal het bloemetje verdorren en als het goed is ziet u dan een heel klein, groen vruchtbeginsel! Dit wordt dan de peper.
Als de plantjes buiten staan hebt u kans dat insecten de bloemen bestuiven, maar bij mij zijn ze niet zo gek op de peperbloemen, dus doe ik het ook buiten zelf, met een kwastje.
Veel succes en plezier!
Wariesja says
Hoe kan ik voorkomen dat mijn pepers klein blijven en dan rijpen? Mijn plant heeft eerder grote pepers gegeven. En nu zijn de pepers klein en rijpen al. Alvast bedankt voor een oplossing.
Joris says
Vaak hangen er dan te veel vruchten aan de plant. Dat kan voorkomen worden door in het beginstadium van de vruchtvorming te dunnen, je haalt dan het overschot aan vruchtjes van de plant, waardoor wat overblijft meer ruimte/voeding overhoudt om te groeien.
Mocht het zo zijn dat er niet te veel vruchten zijn, dan zijn de groeiomstandigheden (bodem, licht, temperatuur) niet goed.