Nederlanders kopen jaarlijks ruim 5 miljoen kilo boerenkool, en daarmee behoort boerenkool tot een van de bekendste wintergroenten. Het is een voedzame en gezonde groente die men als ingrediënt bij veel gerechten toevoegt. Mede hierdoor is het kweken van boerenkool zeer geliefd onder de Nederlandse tuiniers. Wij ontvangen regelmatig vragen over het kweekproces van boerenkool. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen en vind je een overzichtelijk stappenplan om het kweekproces te doorlopen.
Boerenkool, ook wel ‘krulkool’, behoort tot dezelfde familie als de bloemkool, witte kool, broccoli, rode kool en spruiten. Boerenkool is een makkelijke groente om te kweken, maar je moet een onderscheid maken tussen herfst- en winterboerenkolen. Herfstboerenkolen kun je het beste in mei zaaien. Een winterkool zaai je vanaf juni en is bestand tegen extreem lage temperaturen van wel -10°C graden.
Boerenkool kweken
Hoe moet je boerenkool kweken? Doorloop de volgende stappen:
- Herfstboerenkool in mei zaaien, winterboerenkool vanaf juni
- Kies een plek met zon / halfschaduw en maak een zaaibed
- Bemest met compost, bevochtig het zaaibed en begin met zaaien
- Houd een plantafstand van 0,5 m x 0,5 m
- Vanaf augustus t/m december oogsten
Veelgestelde vragen
Zaaien en ontkiemen
Wanneer kun je boerenkool zaaien?
Dat is afhankelijk van het soort. Herfstboerenkool kun je in mei zaaien, terwijl je winterboerenkool pas vanaf juni zaait.
Hoe moet je boerenkool zaaien?
Begin met zaaien op een zaaibed en verplant de boerenkool wanneer een hoogte van 10 cm is bereikt en je ongeveer 3 tot 4 blaadjes ziet.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je boerenkool bemesten?
Boerenkool gedijt enkel in een vruchtbare bodem. Zorg dat je twee keer per jaar het land bemest met compost en geef sporadisch wat extra organische mest.
Is boerenkool winterhard?
Boerenkool is onder te verdelen in herfstrassen en winterrassen. Winterrassen overleven een strenge vorst, maar herfstrassen kunnen slechts met een paar graden onder nul overleven.
Snoeien en oogsten
Wanneer kun je boerenkool oogsten?
De oogsttijd van boerenkool loopt van augustus t/m december, maar is wederom afhankelijk van het soort, weersomstandigheden en omgeving. Tip: begin met oogsten na een aantal nachtvorsten. Winterboerenkool zal zetmeel omzetten in suikers wat de groente minder bitter maakt. Boerenkool maakt suiker aan als bescherming tegen bevriezing.
Ziekte en plagen
Wat zijn die witte puntjes op de boerenkool?
Dan heeft je boerenkool hoogstwaarschijnlijk last van witte vliegjes. Je herkent deze plaag aan de eitjes op de onderkant van de boerenkoolbladeren. Deze beestjes kun je van de plant afwassen, maar zijn, zonder het gebruik van chemische middelen, moeilijk te bestrijden.
Hoe bescherm je boerenkool tegen ongedierte?
Bedek je zaaibed met een net zodat vogels of ander ongedierte de jonge zaailingen niet opeten.
Overige vragen
Welke soorten winterboerenkolen kun je kopen?
Voorbeeld van winterboerenkolen zijn de: Redbor F1 Hybride, Winterbor F1, of Hypbride.
Tonny Van Baelen says
Ik heb een heel vreemde vraag. In mijn tuin staan er drie stevige boerenkolen. Vorige week stelde ik vast dat uit één van de kolen de hele kop was verdwenen, precies vrij brutaal eruit gedraaid. Nergens te vinden. Vermits onze tuin echt ingesloten ligt kan daar normaal gesproken geen mens aan zonder dat wij dat zouden weten. Rondgevraagd bij familieleden en buren, maar raadsel blijft onopgelost. Daarstraks vastgesteld dat ook uit de tweede kool de kop is uitgedraaid en verdwenen. Zijn er dieren, mogelijk vogels (uiteraard grote vogels) die dat zouden kunnen doen. Wie anders ? Egels kunnen er niet aan, er zitten hier wel veel steenmarters maar die eten volgens mij geen boerenkool. Enig idee ?