Wil je oesterzwammen kweken? Dan ben je niet de enige! Zo ontvangen wij regelmatig vragen over het kweekproces van gewone oesterzwammen: hoe moet je oesterzwammen op koffiedik kweken? Wat voor spullen heb je nodig? En, hoe doorloop je het kweekproces voor de beste en lekkerste oesterzwammen? Je vindt alle antwoorden, tips en adviezen op deze pagina! Daarnaast vind je een beknopt stappenplan. Lees snel verder voor meer informatie!
De gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus) is een bekende paddenstoel die je op oude boomstronken- of stammen aantreft. In Nederland worden ze op grote schaal met behulp van geprepareerd stro gekweekt, maar het gebruik van koffiedik is de laatste jaren sterk toegenomen. Koffiedik, koffiedrab, koffiegruis of koffieprut, is het residu van koffie en een vruchtbare bodem voor gele oesterzwammen, lichtpaarse en lichtgrijze oesterzwammen. Om oude koffierestanten om te toveren tot smaakvolle oesterzwammen is de nodige kennis vereist. Bekijk eerst het onderstaande Youtube-filmpje alvorens je ons stappenplan doorloopt:
Oesterzwammen kweken
Hoe moet je oesterzwammen kweken? Doorloop de volgende aandachtspunten in het kweekproces:
- Grote emmer met kokend water ontsmetten
- Met de keukenschaar twee gaten (2 cm ∅) aan de voorkant en bovenkant boren
- Met papieren schilderstape of Leukopor (Luchtige tape) de gaten dichten
- Vul de emmer voor de helft met vochtige donkerbruine koffiedik en broed/schimmel
- Temperatuur tussen 13 en 20° graden en vermijd direct zonlicht of een verwarming
- 1 tot 2 cm koffiedik toevoegen als het overgroeid wordt met schimmel
Tip: verwijder de steeltjes van oesterzwammen uit de supermarkt en plant ze in koffiedik om het kweekproces te beginnen.
Oesterzwammen oogsten
Wacht totdat de emmer helemaal vol is, en kies vervolgens een schaduwrijke plek met dag- en nachtritme. Het kan enkele dagen tot zelfs één maand duren voordat de zwammen de tape wegduwen en uit de gaten komen. Als je na twee maanden nog geen verandering ziet, kun je het proces het beste opnieuw beginnen, tenminste als het schimmel niet is uitgedroogd.
Tip: om het proces te versnellen kun je de zwammen ‘laten schrikken’ door het (maximaal) één dag in je koelkast te bewaren.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt het voordat schimmels ontstaan?
Het duurt ongeveer één week totdat een duidelijke witte en pluizige laag bovenop het koffiedik ontstaat.
Wat moet je doen met blauwe of groene schimmels?
Blauwe en groene schimmels kun je het beste uit de emmer scheppen en de bodem vervolgens extra water geven. Deze soorten schimmels zijn niet schadelijk maar ontstaan als het koffiedik uitdroogt.
Wat moet je doen met oranje schimmels?
Oranje schimmels zijn een slecht teken, en betekent dat je oesterzwam het niet overleeft. Je kunt het beste opnieuw beginnen met ‘vers’ broed en schoon gereedschap.
Hoe moet je opnieuw oesterzwammen kweken?
Leeg 70% van je emmer en meng (met een gedesinfecteerde lepel) nieuwe vochtige koffieprut door de emmer en vervang eventueel de tape.
Lees ook: champignons kweken
Céline Nuberg says
Mijn oesterzwammen zijn in 5 dagen tot prachtige grote zwammen gegroeid. Maar…ik zie nu in het holletje een witte pluizige schimmel ontstaan. (Nee, niet groen of oranje dus, maar vooralsnog echt wit). Is dit gevaarlijk? Moet ik de aangedane zwammen wegknippen?
Dank voor jullie reactie!
Riek says
Jammer, geen antwoord..
Dennis says
het koloniseren gebeurt in het donker.
is je bak/emmer vol en helemaal beschimmeld/gekoloniseerd,
dan heeft ie zuurstof en licht nodig en kan ie dus op een andere plek.
zorg voor een optimaal resultaat door de luchtvochtigheid
(om je bak of emmer heen) tussen de 70 en 85% te houden
en niet in direct zonlicht plaatsen.
succes !
Riek van Donk says
Hallo, ik heb de koffiedrap gebruikt en ook een laagje aarde. Het staat in de kelderkast omdat het daar donker en koel is. Mijn vraag is wanneer moet ik het daar weghalen en dan in het licht plaatsen en kan het dan ook bijvoorbeeld naar buiten op een schaduwrijke plaats. Ben reuze benieuwd naar her resultaat.
Groetjes Riek.
Roelfs says
Is het normaal dat de zwam uitdroogt een paar dagen nadat hij uit het gat is gegroeid?
Annelies says
Ja. Geel wordende randjes zijn een eerste teken. Uitdroging is uit te stellen door de groeiende zwammen regelmatig met de plantenspuit te bevochtigen.
Ook uitgedroogd prima eetbaar, je kunt ze eventueel even weken. In bv risotto is de gedroogde oesterzwam extra smaakvol, want geconcentreerd!