Aubergine of eierplant, is een subtropische groente uit de nachtschadefamilie die oorspronkelijk uit Azië komt. In de aubergine kweek maken we onderscheid tussen twee hoofdsoorten:
- Solanum Melongena: De populaire (paarse) aubergine, romig en bittervrij van smaak
- Solanum Aethiopicum: Staat bekend als de ‘sieraubergine’ en is bitter van smaak
De bekende eetbare paarse ovale soorten vallen dus onder de Solanum Melongena, en groeien dus alleen in een broeikas of omgeving met (kunstmatig) subtropisch klimaat.
In Nederland en België is dus het kweken van aubergine absoluut een uitdaging omdat ze voornamelijk in een warme, zonnige en beschutte omgeving gedijen.
Hoe moet je aubergine kweken?
Nieuwsgierig hoe je aubergine kweek? Doorloop de volgende stappen:
- Koop aubergine zaadje, zaaitray, kweekpotten, potgrond en vermiculiet
- Vul de zaaitray met een mengsel van potgrond (4/5) en vermiculiet (1/5)
- Druk de vakjes aan met je vingers en spray er water overheen
- Maak met een potlood gaatjes van 0,5 cm diep en zaai 1 zaadje per vakje
- Kies een lichte omgeving met constante minimale temperatuur van 22°C graden
- Na maximaal 3 weken ontkiemen de zaailingen en moet je ze verspenen
- Als de plantjes ouder zijn dan 2 maanden kun je ze vanaf juni uitplanten
- Houd een plantafstand van minstens 50 cm en snoei rotte en verwelkte blaadjes
- In de maanden augustus en september kun je oogsten
Aubergine zaaien en planten
Begin in februari of maart en vul de zaaitray met een mengsel van biologische potgrond (4/5) en vermiculiet (1/5). Druk de bakjes aan met je vingers zodat de luchtbellen ontsnappen. Pak een plantenspuit en spray water over ieder vakje. Vervolgens maak je met een potlood kleine gaatjes van 0,5 cm diep en stop je in ieder gaatje één aubergine zaadje.
Plaats de zaaitray in een verwarmde omgeving bij een constante temperatuur van 25°C, zowel dag als nacht. Laat de temperatuur niet onder 18°C zakken, want dan stop het groeiproces. Na 2 tot 3 weken ontkiemen de zaadjes, en kun je in april of mei de zaailingen overpotten naar grotere kweekpotten.
Vanaf juni kun je de aubergine plantjes in een grote pot buiten uitplanten. Door aubergine niet buiten in volle grond te planten houd je controle over het kweekproces. Zo kun je bij slecht weer de plant verplaatsen. Mocht je aubergine per se buiten willen planten, dan moet je het kweekbed luchtig maken, en wat extra compost toevoegen.
Aubergine verzorgen
De ideale bodemstructuur is een mengsel van potgrond en vermiculiet. Aubergine planten houden van een luchtige en waterdoorlatende bodem, en groeien niet goed in zure bodem. De omgeving waarin aubergine groeit mag een beetje vochtig zijn, maar niet TE vochtig, en zeker niet nat want dit verhoogt het risico op aantasting door schimmels en meeldauw.
Door aubergine in een kweekpot te kweken houd je controle over de hoeveelheid voeding, vocht en warmte. Wat betreft het bemesten, eens in de zoveel tijd kun je wat extra organische meststof toedienen. Verder is het goed om aubergine voldoende ondersteuning te bieden met behulp van een klimrek, stok of gespannen touw. De vruchten en bladeren kunnen namelijk behoorlijk zwaar worden.
In prinicipe hoef je de aubergine plant niet te snoeien. Toch zien we dat veel kwekers vier goede scheuten aan de bovenkant aanhouden en de onderste wegsnoeien. Hierdoor zal de oogst kleiner zijn, maar ontwikkelt de plant betere vruchten. Daarnaast kun je oude of verwelkte bladeren gewoon afknippen.
Aubergine oogsten
De oogstperiode loopt in de maanden augustus en september. Je herkent rijpe aubergines aan de kleur en structuur. Als je de aubergine lichtjes kunt indeuken kun je de vrucht oogsten. Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en knip de vrucht bij het steeltje af.
Door regelmatig te oogsten bevorder je de vruchtontwikkeling. Daarnaast kun je de vruchtzetting ook stimuleren door regelmatig tegen de hoofdstam te tikken. Buiten is dat niet nodig aangezien insecten en de wind een handje helpen.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je aubergines zaaien of planten?
Het zaaien en planten van aubergines start eind februari. Je begint eind februari of begin maart met het voorzaaien in zaaibedden.
Hoe moet je aubergines zaaien?
Begin met het voorzaaien in zaaibedden zoals kleine kweekpotjes, een zaaitray of in een verwarmd kasje. Houd een constante temperatuur van minstens 23°C graden, zowel ’s nachts als overdag.
Wanneer ontkiemen de zaailingen?
Na ongeveer 2 tot 3 weken (afhankelijk van de temperatuur) zullen de zaailingen ontkiemen, en in april kun je ze verpotten.
Verzorgen en onderhouden
Wanneer mag je aubergines buiten uitplanten?
Vanaf juni moet je de aubergineplantjes in volle grond uitplanten. Houd een plantafstand van 50 cm.
In wat voor bodem of grond groeien aubergines?
De belangrijkste eigenschappen zijn een waterdoorlatende, luchtige en vruchtbare bodem. Meng biologische potgrond met compost voor een goede bodemstructuur.
Wat is de beste standplaats voor aubergine?
Aubergine gedijt het beste op een warme, beschutte en half zonnige plek.
Snoeien en oogsten
Hoe moet je een aubergineplant snoeien?
Een aubergineplant hoef je niet per se te snoeien. Uitgedroogde, oude en bruine bladeren kun je natuurlijk afknippen, en sommige tuiniers maken de eerste 30 cm van de stam kaal en behouden slechts 5 takken.
Wanneer kun je aubergine oogsten?
In de maanden augustus en september begint de oogst. Je kunt een rijpe aubergine herkennen aan de kleur en textuur. De aubergine moet een klein beetje meegeven als je de vrucht indrukt, en de vrucht moet (afhankelijk van het soort) een uitgesproken kleur hebben.
Ziekte en ongedierte
Waarom groeit er schimmel op mijn aubergineplant?
Schimmelaantasting kan het gevolg zijn van overbewatering. Een TE natte ondergrond kan schimmelpluis als meeldauw veroorzaken. Je kunt meeldauw bestrijden met speciale biologische bestrijdingsmiddelen.
Waarom heeft mijn aubergineplant gele bladeren?
Gele bladeren zijn meestal de oorzaak van een gebrek aan voedingsstoffen of water. De kleur van het blad kan veranderen door een stikstofgebrek of een uitgedroogde bodem.
Mijn aubergineplant krijgt bruine bladeren, hoe komt dat?
Bruine bladeren kunnen de oorzaak zijn van overbemesting of te weinig zonlicht, maar dat durven we niet met zekerheid te stellen.
Hoe moet je bladluis bestrijden?
Je kunt bladluis effectief bestrijden met knoflook en afwasmiddel.
Overige vragen
Kun je aubergine in volle grond kweken?
Aubergine kun je vanaf juni in volle grond kweken. Toch blijft het een risico omdat aubergine enkel gedijt met voldoende zon en temperaturen van minimaal 20°C graden.
Welke aubergine soorten kun je buiten kweken?
Aubergine soorten die geschikt zijn voor de buitenteelt: ‘Morden Midget’, ‘Early Black Egg’, ‘Casper’ of ‘Applegreen’.
Kunnen aubergines overwinteren?
Aubergine is gevoelig voor koude temperaturen en vorst. De meeste soorten zijn niet winterhard.
Welke mini-aubergine soorten kun je kweken?
De mini-aubergine plantjes zijn ideaal voor een snelle oogst. De beste soorten zijn: ‘Ukkie’, ‘Pukkie’ en ‘Slim Jim’. Let op: de vruchten hebben slechts een diameter van gemiddeld 4 tot 5 cm.
Welke aubergine soorten zijn het beste voor in een kas of serre?
Aubergine teelt onder glas biedt mogelijkheden voor soorten met grote vruchten. Denk aan de: ‘Black Beauty’, ‘Round mauve’ en de tweekleurige ‘Rosa bianca’.
Waar kun je een aubergineplanten of zaadjes kopen?
Op het internet heb je veel webshops en webwinkels die aubergineplanten en zaadjes verkopen. Je kunt ook een van de bekende tuincentra in Nederland bezoeken.
Jessica says
ik had vorige jaar ook aubergine geplant in de kas. er waren aubergine uitgekomen maar ze zien er dof uit en ze zijn ook heel hard en met heel veel zwarte pitten. hoe kan dat?
Mey says
mijn aubergine planten dragen veel bloemen maar verder gebeurd er niets, dus er is geen vruchtvorming. hoe komt dat?
Yannick says
Hey mey, ik heb een black beauty in openlucht staan met een 10 tal vruchten aan. Bij mij worden de bloempjes bestoven door de vele bijtjes en hommeltjes. Als je die niet hebt moet je regelmatig eens tegen de stam tikken of de bloemen handmatig bestuiven met een penseeltje. Als dat ook niet lukt heb je waarschijnlijk een tekort aan voeding of water. Ik gebruik tomatenmest van dcm en geef extra fosfor en kalium zodra de plant in bloei staat.