Broccoli is verwant aan de bloemkool en we onderscheiden twee soorten: winter- en zomerbroccoli. In Nederland is de zomerbroccoli het meest populair, en deze soort is herkenbaar aan de donkergroene bladeren. De witte bloemkool heeft wit- of paars gekleurde bloemetjes.
Broccoli is niet de meest eenvoudige groente om te kweken. Je kunt bijvoorbeeld alleen tussen maart en augustus zaaien, om vervolgens tussen augustus en oktober te kunnen oogsten.
Hoewel het kweekproces de nodige uitdagingen biedt, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen van zelfkweek:
- Geldbesparing: 1 kg broccoliroosjes kost €2,19 bij de Albert Heijn
- Verse broccoli: hogere concentratie vezels, vitamine C, bèta-caroteen en calcium
- Gezondheid: niet bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden
- Tuinieren: geestelijk en fysiek gezond (verbrandt 400 kcal per uur)
Maar hoe groeit broccoli? Bekijk het Youtube-filmpje en doorloop vervolgens ons stappenplan onderin:
Hoe moet je broccoli kweken?
Nieuwsgierig hoe je broccoli kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Koop broccoli zaadjes, kweekpotten van 9 cm, potgrond, biologische moestuingrond
- Zaai broccoli zaadjes in kweekpotten van 9 cm met vochtige en luchtige potgrond
- Plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop 0,5 cm grof zand of compost
- Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen ze binnen anderhalve week
- Plaats de zaailingen op een koele en schaduwachtige plek buiten (4 tot 5 blaadjes)
- Als de plantjes 7 tot 10 cm groot zijn, kun je ze in volle grond uitplanten
- Houdt een plantafstand van minimaal 50 cm
- Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen
- Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest
- Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen
Broccoli zaaien en ontkiemen
Je kunt broccoli zowel binnen als buiten zaaien, zolang het een vruchtbare en koele omgeving betreft. Kies bijvoorbeeld een serre of kweekkas omdat deze bescherming biedt tegen vogels en ander ongedierte. Met name vogels zijn gek op zaailingen.
Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm. In deze kweekpotten hebben zaailingen voldoende ruimte om te groeien en zal de bodem minder snel uitdrogen dan bij kleinere kweekpotjes. Geef om de paar dagen een beetje water.
Zaai ongeveer 3 broccoli zaadjes per kweekpot in potgrond met bovenop 0,5 cm grof zand of compost. Hanteer een gemiddelde temperatuur van 15°C graden zodat ze binnen anderhalve week ontkiemen.
Behoud de eerste zaailing die een lengte van 5 cm bereikt, en de rest knip je tot aan de bodem af. Wanneer de zaailingen 4 tot 5 blaadjes hebben, plaats je ze buiten op een koele en schaduwachtige plek.
Broccoli uitplanten
Bij een lengte van 7 tot 10 cm kun je de broccoli plantjes buiten in volle grond uitplanten. Strooi biologische moestuingrond en compost over het kweekveld en zorg dat je een minimale plantafstand van 50 cm aanhoudt. Let op: vergeet niet om een doek of net boven de broccoli plantjes te spannen!
De broccoli plant houdt van een vochtige bodem met waterdoorlatende eigenschap. Met bodembedekking in de vorm van stro, houtsnippers of compost kun je de bodemvochtigheid op peil houden. Een mulchlaag belemmert bovendien ook de groei van onkruid en zorgt voor bodemvruchtbaarheid.
Broccoli oogsten
Je kunt broccoli tussen augustus en oktober oogsten. Een rijpe broccoli is herkenbaar aan de mooie donkergroene kleur. Oogst voordat de broccoli een lichtere kleur krijgt en de bloemknoppen openen. Zodra dit proces in gang is gezet zal de groente steeds bitterder smaken!
Na het oogsten van de hoofdknop is het verstandig om nog extra compost of organische mest te strooien zodat de zijscheuten doorgroeien. Deze kunnen 2 tot 3 weken na de oogst nog broccoliroosjes ontwikkelen. Zodra de groei van broccoli stopt, kun je de plant op een composthoop leggen.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je broccoli zaaien?
Het zaaien van broccoli doe je tussen maart en augustus (afhankelijk van de temperatuur).
Kun je broccoli in open grond zaaien?
Dat is mogelijk. Wij adviseren om broccoli in eerste instantie binnen te kweken zodat vogels en ongedierte de zaadjes niet opeten.
Wanneer kun je broccoli verplanten?
Je kunt broccoli meestal na 4 tot 6 weken (4 of 5 blaadjes) buiten in volle grond uitplanten. Let op: één week voor het uitplanten de grond met compost en bloed- en beendermeel bewerken.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je broccoli verzorgen?
Broccoli heeft een vochtige, vruchtbare en waterdoorlatende bodem nodig. De bodem regelmatig mulchen om het risico van uitdroging en onkruid te beperken is aan te raden. De voornaamste reden voor bodembedekking is het behouden van een constante bodemtemperatuur en bescherming tegen extreme kou of hitte.
Wanneer moet je bemesten?
Broccoli in volle grond kun je om de drie weken bemesten met koemestkorrels of compost.
Wat is de ideale standplaats voor broccoli?
Broccoli houdt van een vochtige, maar waterdoorlatende bodem op een plek met halfschaduw.
Snoeien en oogsten
Wanneer is broccoli klaar om te oogsten?
Na 8 tot 10 weken (tussen augustus en eind oktober) kun je beginnen met oogsten. Eerst ontstaat een grote plant en vervolgens een grote stronk in het hart van de plant.
Hoe moet je broccoli oogsten?
Je moet de stronk in het hart van de broccoliplant afsnijden. Laat de plant volledig in de bodem zodat roosjes aan de zijkant verder groeien. Uitgebloeide broccoliplanten kun je op de composthoop leggen.
Ziekte en ongedierte
Waarom heeft mijn broccoli gele bladeren?
Gele bladeren zijn meestal een indicatie van te weinig stikstof in de bodem. Je kunt het beste extra compost en organische meststof toevoegen (alleen tijdens de zomer). Als de onderste bladeren geel kleuren, dan heeft je broccoli hoogstwaarschijnlijk last van Fusarium.
Waarom zitten er stinkende zwarte vlekjes op de bladeren?
Grote kans dat je broccoli een ongeneeslijke infectie heeft. Je kunt de geïnfecteerde planten het beste vernietigen en de komende 2 tot 3 jaar niet op dezelfde plek planten.
Hoe moet ik insecten, ziekten of ongedierte bestrijden?
Koolsoorten zijn helaas bevattelijk voor knolvoet, koolvliegen, koolgalmuggen en rupsen van het koolwitje. In de meeste gevallen moet je de broccoli schoonmaken en met speciale organische insectenzeep de plant insmeren. Desalniettemin, wij adviseren om eerst contact op te nemen met het plaatselijke tuincentrum voor meer informatie.
Overige vragen
Hoe moet je broccoli bewaren?
Je kunt broccoli niet lang bewaren, maximaal één tot twee dagen. Broccoli invriezen kun je wel overwegen.
Kun je broccoli in een kas of serre kweken?
Dat is mogelijk, maar wij adviseren een luchtige en koele plek. Een kas of serre is doorgaans te warm waardoor ze vroegtijdig bloeien. Hierdoor ontwikkelt de broccoli langere stelen met slappe bladeren en krijg je een matige oogst.
Verbocht Leon says
Moet ik de onderste bladeren verwijderen of niet (broccoli)
Ilsecooman says
Kan ik van mijn broccolibloemetjes zaden heb en?
Ingrid says
Er komen veel bladeren aan, plant gast de hoogte in maar er komt geen vrucht.
MZ says
Hier ook 🙂 Ben er nog niet aan uit waar het aan ligt. Hopelijk jij wel?