Op kweken.net ontvangen we regelmatig vragen over het kweken van kruiden: hoe moet je kruiden zaaien, vermeerderen en snoeien? hoe moet je kruiden verzorgen en onderhouden? Hoe vaak moet je kruiden bemesten en water geven? En, hoe moet je kruiden snoeien en oogsten? Op deze pagina krijg je antwoord op al veelgestelde vragen en lees je handige tips en adviezen!
De aanleg van een kruidentuin is niet ingewikkeld, maar het onderhouden voor een maximale oogst is de kunst. Je moet rekening houden met de vochtigheid, voedingsbodem, temperatuur, zon en wind. Op basis van het soort kruiden zul je keuzes moeten maken of je binnen of buiten wilt kweken. Lees verder voor meer informatie over het kweekproces en bekijk onze zaaikalender!
Kruiden kweken
De meeste kruiden kun je het hele jaar door kweken. Geef je hier vervolg aan, dan zal je jaarlijks een hoop geld besparen. Bij supermarkten als de Albert Heijn, Aldi en Lidl betaal je namelijk al gauw 2 tot 3 euro voor een zak of bakje kruiden. Hiervoor krijg je een behoorlijke hoeveelheid die meestal binnen enkele dagen bederft. Natuurlijk kun je kruiden invriezen, maar het lekkerste is om ze elke dag vers in huis te hebben.
Je moet rekening houden met het soort kruiden dat je wilt kweken. Als je een kruidentuin aanlegt moet je kiezen tussen kruiden voor tijdelijk of permanent gebruik. Wil je tijdelijk kruiden kweken? Dan zijn basilicum, koriander, dille en peterselie goede opties. Deze kruidensoorten groeien snel en zijn makkelijk te onderhouden. Sommige kruiden groeien langzamer en hebben een vast plek nodig. Denk aan: oregano, munt, bieslook, rozemarijn en tijm.
Tijdelijk kweken (jaarlijks) | Permanent kweken (meerjarig) |
---|---|
Koriander | Munt |
Peterselie | Tijm |
Kamille | Bieslook |
Bonenkruid | Smeerwortel |
Postelein | Zuring |
Komkommerkruid | Lavas |
Citroengras | Mierikswortel |
Echte kervel | Citroenmelisse |
Rucola | Hysop |
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je kruiden zaaien? Dat is afhankelijk van het kruidensoort en omgevingsfactoren. Ga je binnen in een kweekbak of kas zaaien? of, buiten in volle grond? Bekijk onze zaaikalender voor meer informatie:
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je kruiden verzorgen? Zonnige, beschutte en goed doorlatende grond zijn belangrijke factoren in het groeiproces. Gebruik je een stevige klei-achtige bodem? Dan is het belangrijk dat je de grond luchtig en voedzaam maakt. Dit bereik je door compost toe te voegen. De ideale voedingsbodem is neutraal tot alkaline. Alkaline is een chemische stof met een pH-waarde die groter is dan 7. Sommige kruiden hebben niet zo’n moeite met alkaline, maar echt bevorderend voor het groeiproces is het natuurlijk niet.
Kruiden buiten kweken
Maar welke kruiden kun je buiten kweken? Denk aan kruiden als: peterselie, koriander of dille kun je makkelijk zaaien in de maanden maart t/m augustus. Als je een continue toevoer van kruiden wilt hebben, kun je het beste in intervallen van 3 weken zaaien.
Let op: kruiden als basilicum kun je enkel in de lente zaaien en hebben veel warmte nodig. Hebben we een slechte lente en zomer in Nederland of België? Dan is het verstandig om de planten op een warme, zonnige vensterbank binnenshuis te leggen.
Kruiden kun je eenvoudig tussen andere planten buiten kweken. In veel gevallen zijn de kruiden decoratief en krijgen ze prachtige kleuren waardoor je ze ook prima tussen andere bloemen kunt planten. Daarnaast geven ze een heerlijke geur tijdens de zomerdagen.
Kruiden binnen kweken
Kruiden binnen kweken is een ideale oplossing voor mensen die geen tuin hebben of snel kruiden moeten plukken voor een maaltijd. Maar welke kruidensoorten kun je binnen kweken? Een aantal soorten kun je goed binnen kweken, denk aan: bieslook, peterselie, koriander, basilicum, dille en munt.
Het kweekproces binnenshuis is makkelijk. Zorg dat je een geschikte kweekpot of bak hebt en dat de zaadjes in een vochtige en voedzame bodem op de oppervlakte kunnen ontkiemen. De ideale temperatuur is tussen de 18°C en 20°C. Zorg ook dat je regelmatig blaadjes snoeit zodat er ruimte is voor nieuwe verse blaadjes.
Snoeien en oogsten
Hoe moet je kruiden snoeien en oogsten? Kruiden snoeien bevordert de groei van nieuwe blaadjes, vruchten en bloemen, en houdt je kruiden sterk en gezond. De manier waarop je moet snoeien is afhankelijk van het kruidensoort. Bij basilicum kun je enkele blaadjes plukken of stengels afknippen, terwijl je salie vrij diep mag plukken.
Bij houtige kruidensoorten als; lavendel, tijm, rozemarijn of ander vast bonenkruid kun je in het voorjaar (april) een vormsnoei toepassen. Let op: behoud jonge en groene scheuten en knip nooit helemaal tot het kale hout. Houd er rekening mee dat je sommige kruidensoorten überhaupt niet mag snoeien.
Overige vragen
Hoe vaak moet je kruiden water geven?
De meeste kruidensoorten, met uitzondering van basilicum, houden niet van een hoge bodemvochtigheid. Bij een droge bodem kun je (afhankelijk van het soort) extra water geven.
In wat voor bodem of grond groeien kruiden?
Kruiden gedijen in waterdoorlatende, warme moestuingrond of standaard potgrond. Houd per kruidensoort rekening met de pH-waarde en voorkom dikke, natte en zware kleigrond.
Bij wat voor temperatuur groeien kruiden?
Vrijwel alle kruidensoorten komen oorspronkelijk uit mediterraanse gebieden en groeien het beste bij een temperatuur van ongeveer 20°C graden.
Wat is de beste standplaats voor kruiden?
Kruiden gedijen op een half zonnige plek met beschutting tegen de wind. Let op: basilicum behoort tot de uitzonderingen en houdt niet van direct zonlicht.
Kun je kruiden bij het keukenraam of vensterbank kweken?
Dat is mogelijk. Let op: het risico op uitdroging, gele en verwelkte bladeren zijn symptomen die sneller voorkomen.
Petra says
Hallo mij naam is Petra en mijn vraag is ik heb een multi tunnel kas van 5000 m2 die ik zou willen gebruiken voor het kweken van peppers,
Kunt u mij zeggen of deze hoeveelheid vierkante meters genoeg is om van te leven?
Ik hoop dat u kunt helpen?
Alvast bedankt 🍀