Mango behoort samen met de banaan tot de belangrijkste vruchten uit de tropen. Maar hoe groeit een mango? Vanuit een mangopit ontstaat een mangoplantje die kan uitgroeien tot een mangoboom met een hoogte van wel 40 meter! Deze hoogte wordt alleen in mediterraanse gebieden bij temperaturen tussen de 26 en 38°C bereikt.
In Nederland of België gedijt een mangoplant enkel binnenshuis of in een grote kas. Nieuwsgierig hoe je mango uit een mangopit moet kweken? Daarvoor heb je nodig: een kweekpot met 15 cm in diameter, potgrond of aarde, plastic folie, kweekkas en natuurlijk één biologische mango. Bekijk ons verkorte stappenplan en lees alle informatie over het kweekproces!
Hoe moet je mango kweken?
Nieuwsgierig hoe je mango kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Snijd een mango open, lepel de mangopit eruit en maak deze grondig schoon
- Verwijder de haartjes en laat de mangopit één nachtje in de schaduw drogen
- Breek de langwerpige pitten voorzichtig open tot je een boon tegenkomt
- Plant de bruinachtige harde pit 2,5 cm diep in vochtige bladaarde (lichte oog boven)
- Zorg voor een pH-waarde van 5 tot 7 met behulp van veenmos
- Doe vershoudfolie over de pot voor behoud van vocht en warmte
- Plaats de pot op een schaduwachtige en warme plek binnenshuis (boven 18°C)
- Na 3 weken zie je de eerste blaadjes en plaats je de pot in de zon
- Houd de aarde vochtig en verpot de plant naarmate die groter wordt
Let op: de binnenste pit schijnt giftig te zijn voor mensen met een allergische reactie. Wij adviseren om handschoenen te dragen.
Mangopit verwijderen en schoonmaken
Snijd de mango open en lepel de mangopit uit de vrucht. Verwijder al het vruchtvlees en haartjes, en laat de mangopit een nachtje op een koele en schaduwachtige plek drogen. Pak een mes en snijd de buitenste laag voorzichtig open totdat je een limaboon-gevormd zaadje vindt, en haal deze eruit.
Mangopit ontkiemen
Plant de mangopit in een kweekpot, met het lichte oog boven, 2,5 cm diep in vochtige en vruchtbare bladaarde en potgrond. Met behulp van veenmos kun je de ideale pH-waarde tussen 5 en 7 creëeren.
Zorg voor een warme bodem (constant boven de 18°C) en schaduwachtige standplaats, en bedek de pot met vershoudfolie om vocht en warmte te bewaren. De mangopit zal na 3 weken ontkiemen en als kiemplantje boven aarde verschijnen.
Mangoplant verpotten
Verpot het stekje zodra die een lengte van ongeveer 15 cm bereikt heeft. Kies een grote kweekbak die je in de lente en zomer buiten kunt zetten en rond de herfst en winter binnenshuis zet. Graaf een kuil van 50 cm en schep het mangoplantje in de kuil. Zorg dat de helft van het stekje boven de grond zichtbaar is. Vermeng de bodem met wat compost en houd de opgegraven aarde luchtig, dus niet aanstampen!
Van origine heeft een mangoplant veel ruimte nodig, het liefst 3 meter in diameter ten opzichte van andere planten. Uitplanten in volle grond is het beste, maar omdat het Nederlandse klimaat geen temperaturen van 26 tot 38°C garandeert, kun je ze beter in een serre of gewoon binnenshuis in een kweekbak planten. Zorg dat je (met name) in de beginfase een minimale bodemtemperatuur van 18°C graden hanteert.
Mangoplant bemesten en bewateren
Mangoplanten zijn niet kieskeurig als het op bodemstructuur aankomt, zolang het maar goed draineert en de wortels niet onder water staan. Zodra je meer aangroei ziet, kun je overwegen om het mangoplantje extra te bemesten. Jonge plantjes hebben namelijk een hogere dosis stikstof nodig.
Strooi een aantal keer per jaar wat extra organische meststof of compost (niet tijdens de vruchtontwikkeling). Hoewel een mangoboom wekelijks maar twee keer water nodig heeft, moet je een net uitgeplante mangoplant- of boom om de twee dagen water geven.
Mangoplant verzorgen
Bij de verzorging van een mangoplant zijn twee dingen belangrijk: onkruid verwijderen en snoeien. Door het onkruid regelmatig te verwijderen behoud de mangoplant alle ruimte, zonlicht en voedingsstoffen om goed te kunnen groeien. Een handige manier om onkruidgroei te voorkomen is met bodembedekking. Strooi een laagje bladeren of compost om de mangoplant. Dit geeft bovendien ook extra voedingsstoffen.
Snoeien is een belangrijk onderdeel om meer ruimte en een volle structuur te creëeren. Knip takken 2,5 cm van de stam als ze elkaar kruisen of het zonlicht blokkeren. Dit is met name verstandig na de laatste vruchten in de herfst.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Hoe moet je een mango pit in water kweken?
Het kweken van een mango pit in water vereist dezelfde stappen als die van een avocado pit. Klik op de hyperlink voor meer informatie.
Wanneer kun je een mangoplantje uitplanten?
Zorg dat je het mangoplantje in het begin van de zomerperiode uitplant (alleen in mediterraanse gebieden).
Verzorgen en onderhouden
Hoe kun je een mangoplant het beste verzorgen?
De mangoplant houdt van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen van 26 tot 38°C graden. In Nederland kun je ze daarom het beste in een kas, serre of balkon kweken. Hoeveel water je moet geven is afhankelijk van het aantal bladeren, maar doorgaans geef om de twee dagen water. Qua bodemeigenschappen moet het waterdoorlatend en een lichtzuur karakter hebben. Je creëert deze bodem door extra veenmos toe te voegen en van april tot september wekelijks de plant met een samengestelde meststof te bemesten.
Wanneer groeien de eerste blaadjes?
Na ongeveer drie weken komen de eerste blaadjes tevoorschijn.
Snoeien en oogsten
Moet je een mangoboom snoeien?
Je kunt takken 2,5 cm van de stam afsnoeien als ze elkaar kruisen of zonlicht blokkeren. Dit is met name verstandig na de laatste vruchten in de herfst.
Ziekte en ongedierte
Hoe komt het dat mijn mango plant bruine bladeren heeft?
Bruine bladeren zijn meestal de oorzaak van een lage luchtvochtigheid. Als je mango plant zwarte bladeren heeft lijdt ie misschien aan vruchtboomkanker die je met een schimmelwerend middel moet behandelen.
Overige vragen
Is een mangoboom winterhard?
Mangobomen kunnen niet overwinteren en moet je binnenshuis, in een kas of serre kweken. Let op: rond de winterperiode heeft de plant niet veel vocht nodig, maar is warmte essentieel. Met name in de beginfase is een bodemtemperatuur van minimaal 18°C graden vereist.
Hoeveel ruimte heeft een volwassen mangoboom nodig?
Je kunt na 8 jaar spreken van een volwassen mangoboom, en deze hebben minstens 4 vierkante meter oppervlakte nodig.
Ria says
verse muntblaadjes op de aarde leggen iedere insekt heb daar een hekel aan mijn mango plant doet het prima nu
Madeliefste says
Tegen vliegjes doe ik dit:
De plant inpakken met plastic folie rond de stam en om de pot heen. Goed een paar keer eromheen, goed een paar keer om de stam heen ook en vastzetten met een ijzerdraadje om de stam heen. Ik gebruik die ijzeren bindertjes van de vuilniszakken. Niet té strak natuurlijk, maar stevig genoeg zodat er geen vliegje langs kan., Eerst water geven voor je dit doet.
Hiermee maak je het de vliegjes onmogelijk om uit te vliegen om te gaan paren en weer eitjes te leggen bij jouw (mango)plant. Je doodt dus niet meteen de vliegjes of larfjes, maar wel hun voorplantingscyclus.
Je laat dit zo lang mogelijk zitten, minimaal een week of 3, liefst nog langer.
Omdat de folie afsluit hoef je ook bijna geen water te geven. Hangen er nog druppels aan de folie aan de binnenkant, dan weet je dat het nog vochtig genoeg is, En anders even het ijzerdraadje los maken, water geven en weer dicht doen.
Mijn mangoplant en mn citroenplantje staan nu al meer dan 6 maanden in de folie. Ik zie al heel lang geen vliegjes meer, maar voor de zekerheid laat ik het nog even zo.
Had hiervoor alles al geprobeerd. Niets werkte, zelfs de dure aaltjes niet. De folie lijkt wel goed zijn werk te doen!
Het kan alleen bij planten met een stammetje, want je moet de boel echt goed kunnen afsluiten, maar prima voor een mangoplantje dus!
Heel veel succes met je plant, of met je pit, als je nog moet beginnen!
admin says
Dank voor deze informatie Madeliefste! Vliegjes zijn echt storend bij het kweken van o.a. mangoplantjes. Ik ga deze techniek zelf ook eens toepassen 🙂
Michaël says
Beste,
Ik heb een gelijkaardig probleem gehad met mijn avocadoplant. Het probleem hier was dat deze enkel kraantjeswater kreeg en hier te veel zouten inzitten. Deze zouten werden dan opgenomen door de plant waardoor de bladeren verworden en afvielen net zoals bij u. Naar mijn idee proberen van de grond goed door te spoelen zodat de zouten eruit zijn en enkel nog regenwater geven. Succes!
iwan says
Hoi,
Ik heb zelf een mangoboom uit een pit weten te kweken, heb er nu twee staan. De oudste, nu bijna een jaar oud, lijkt dood te gaan. Het boompje is ongeveer 50 cm hoog en sinds een week of twee vallen de blaadjes uit de kruin eraf. Eerst worden ze bruin en dor en dan vallen ze eraf.
De boom staat altijd binnen in het licht en ik zorg ervoor dat het altijd minimaal een graad of 18 of hoger is.
Enig idee wat er aan de hand is, en wat ik ertegen kan doen?
Alvast bedankt.
Iwan
Leen Schatteman says
Beste Iwan,
ik heb hetzelfde probleem met mijn mangoboompje. heb jij intussen een oplossing gevonden?
Mijn boompje heeft ook last van piepkleine beestjes. Ik vind nergens een tip wat ik eraan kan doen.
Alvast bedankt!
Leen
Marga says
Hallo. Mijn mango heeft ook hele kleine vliegjes die op de aarde zitten. Bij water geven komen ze uit de eitjes. Bij navraag blijken dit rouwvliegjes, kan de ondergang van je plant worden. Er zijn sticks te koop tegen deze vliegjes. In de aarde drukken. Succes.
Yvonne says
Mijn plant had ook last van rouwvliegjes. Ik heb rondom in de aarde kruidnagels gestoken en geen last meer van de vliegjes
Elise says
Het allerbeste is om geen water op de aarde te gieten, daar komen de vliegjes op af en leggen hun eitjes. Water geven onderop de binnenpot of op de schotel gieten.
Echt hoor, dat helpt.
Nick says
Hallo,
Mijn mango plantje heeft maar 1 blaadje (andere 3 blijven achter) en er zitten witte kleine beestjes op de pit.
Is dit normaal en wat kan ik doen?
Hennie says
Goede morgen.
wat is er met mijn plant aan de hand als de bladeren plakken. Is zie geen beestjes, maar toch is er iets aan de hand.
Kunt U mij raad geven wat te doen. Ik heb meerderen staan en die hebben het niet.
Alvast hartelijk dank..
Lieve groetjes,
Hennie
aaaahhhhhh says
aaahhhhh