Plantkundig horen paprika’s en de meeste pepers tot de Capsicum annuum plant. In Nederland vindt de paprikateelt voornamelijk op kunstmatige bodem in broeikassen plaats, maar er zijn ook kwekers die ze in volle grond en slechts onder glas in een kweekkas telen. Paprika’s groeien van nature namelijk in warme gebieden.
Er zijn ontzettend veel soorten paprika’s die je kunt kweken. De meest bekende zijn de blok- en puntpaprika’s in rode, groene, gele of oranje kleuren. Maar er bestaan ook witte, paarse, bruine, lila en mintgroene paprika’s, en als dat nog niet genoeg is, kun je ze ook nog in mini-formaat krijgen!
Nieuwsgierig naar het hele kweekproces? Bekijk dan het stappenplan onderin, of doorloop het kweekproces aan de hand van het Youtube-filmpje:
Hoe moet je paprika kweken?
Nieuwsgierig hoe je paprika kweekt? Je kunt in principe vanaf eind december beginnen als je een propagator en gloeilampen hebt. Heb je die niet? Doorloop dan het stappenplan:
- Koop een zaaitray, zaai- en stekgrond, paprika zaden, plantenspuit, en lepeltje
- Zaai de paprika begin of half februari in vruchtbare, luchtige, warme en vochtige potgrond
- Plaats de zaaitray op een warme vensterbank (met zon),en geef regelmatig (lauw) water
- Zaailingen ontkiemen binnen 3 weken bij een temperatuur tussen de 20°C en 27°C
- Na 4 blaadjes overpotten, stop de plantjes in een grotere kweekpot (8 x 8 x 8 cm)
- Draai het kweekbakje regelmatig zodat alle plantjes voldoende zonlicht krijgen
- Na 2 maanden ontwikkelt de plant bloemetjes, deze kun je in 1e instantie beter verwijderen
- Zodra de potten vol met wortels zitten, kun je ze (half mei) buiten zetten
- Begin met oogsten zodra de paprika éénkleurig is en je het vruchtvlees niet kan induwen
Paprika zaaien en ontkiemen
Rond half februari kun je beginnen met het zaaien in zaaitrays. Vul deze met zaai- en stekgrond en bewater iedere tray. Vervolgens leg je het paprika-zaadje bovenop de vochtige aarde en lepel je 1 cm droge potgrond erbovenop.
Als je geen propagator hebt moet je de zaaitrays op een warme vensterbank met zonlicht plaatsen. Mocht je een propagator en gloeilampen hebben, dan kun je ook al in december beginnen. Houd een temperatuur tussen de 24°C en 27°C aan, en zodra ze ontkiemen zet je de gloeilampen 15 uur per dag aan.
Onder de 18°C graden zullen de zaadjes vatbaar zijn om te rotten en zullen ze bovendien niet groeien. Na 2 tot 3 weken zullen de zaadjes ontkiemen. Houd dezelfde temperatuur aan met het liefst dagelijks 15 uur aan zonlicht.
Paprika verspenen en uitplanten
Als de plantjes 4 blaadjes hebben kun je ze verspenen, oftewel overpotten naar een grotere kweekpot (8 x 8 x 8 cm). Na 2 maanden hebben ze meerdere blaadjes ontwikkeld en zie je al bloemetjes. Deze bloemetjes kun je verwijderen zodat het plantje alle energie gebruikt voor de ontwikkeling van een gezond wortelgestel, blaadjes en stengels.
Behoud een warme temperatuur van minstens 18°C, en vergeet de kweekbakken niet regelmatig te draaien zodat iedere kant evenveel zonlicht krijgt. Rond half mei kun je beginnen met het uitplanten in volle grond, en het liefst in een broeikas.
Paprika oogsten en bewaren
Als je de bloemetjes niet verwijdert, dan heb je binnen enkele maanden al een kleine oogst. Toch adviseren wij om na twee maanden de kleine bloemetjes te verwijderen zodat je na ongeveer 5 maanden een sterke en gezonde plant hebt met grotere oogst.
Je herkent rijpe paprika’s aan één volledige kleur, en als je het vruchtvlees niet kunt induwen. Wacht tot de paprika’s hun volledige originele kleur hebben, of begin al met het oogsten van de ‘niet rijpe’ groene paprika’s. Deze groene paprika’s smaken heerlijk, en door de vruchten eerder te oogsten stimuleer je de plant om direct nieuwe vruchten aan te maken.
Bewaar na het oogsten de paprika’s op een koele plek en bedek de paprika’s met krant- of keukenpapier om het vocht te behouden.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je paprika zaaien?
Je kunt vanaf februari binnenshuis beginnen met zaaien. Vanaf mei kun je de stekken buiten in volle grond uitplanten, mits de weersomstandigheden en temperatuur het toelaat.
Hoe lang duurt het ontkiemen van zaailingen?
Bij een temperatuur tussen de 20°C en 27°C graden duurt het ongeveer 3 weken totdat de zaailingen ontkiemen.
Verzorgen en onderhouden
Moet je een paprikaplant bemesten?
Het is verstandig om sporadisch een klein beetje organische meststof, bloedmeel of biologische compost te strooien. Let op: alleen als je ze buiten hebt geplant, want stekgrond bevat genoeg voedingsstoffen. Van een overschot aan bemesting gaan de blaadjes krullen.
Hoe vaak moet je een paprikaplant water geven?
De hoeveelheid water is afhankelijk van de weersomstandigheden. Gedurende droge periodes moet je dagelijks één a twee keer bewateren. Let op: zorg voor een waterdoorlatende bodem en voorkom een natte en drassige bodem. Als je paprikaplant te lang natte voetjes heeft ontstaat er schimmel en zullen de wortels wegrotten.
Snoeien en oogsten
Moet je een paprikaplant snoeien voor de winter?
Je kunt de paprikaplant beter niet snoeien voor de winter omdat de plant anders moeite krijgt met herstellen.
Moet je paprika überhaupt snoeien of bijknippen?
Pas aan het eind van het seizoen kun je (optioneel) overbodige knoppen verwijderen zodat de paprikaplant energie steekt in de gevormde vruchten.
Wanneer kun je paprika oogsten?
Een groene paprika is altijd onrijp, en zal (in de meeste gevallen) afrijpen naar één kleur. Als de paprika’s éénkleurig zijn kun je ze afknippen, maar je kunt ze daarvoor ook prima eten. ‘Onrijpe’ paprika’s zijn iets minder zoet en kruidig en hebben een bittere nasmaak.
Ziekte en ongedierte
Waarom heeft mijn paprikaplant bruine of rode vlekken?
De paprikaplant kan een kleurtje krijgen als je ze te veel blootstelt aan direct zonlicht.
Er zitten kleine beestjes op mijn paprikaplant, wat nu?
Grote kans dat je last hebt van ‘spint’. Breng een bezoekje aan je plaatselijke tuincentrum en koop wat bestrijdingsmiddel.
Overige vragen
Kun je paprika in een serre kweken?
Als je serre minimaal een temperatuur van 20°C graden behoudt, dan is het mogelijk. Houd er rekening mee dat de temperatuur niet lager dan 18°C mag dalen, met name niet tijdens de beginfase. Rond half mei kunnen ze buiten verder groeien.
Hoe moet je paprika stekken?
Als je paprika planten wilt vermeerderen kun je het beste stekjes of ‘dieven’ afknippen.
Kunnen paprika planten overwinteren?
Nee. Plaats de paprika of peperplanten binnen op de vensterbank of in een verwarmde kas wanneer je ze te laat hebt gezaaid.
Waar kun je paprika planten kopen?
Paprika planten kun bij veel webwinkels en webshops online bestellen, maar ook bekende tuincentra verkopen de planten.
Kun je paprika in openlucht / buiten kweken?
Paprika is gevoelig voor kou en vorst. Onder een temperatuur van 18°C graden loop je het risico dat de plant gaat rotten of stopt met groeien. Daarom kun je paprika beter binnen in huis, kas of serre telen.
Hoe moet je paprika’s bewaren?
Paprika’s kun je het beste verpakt bij een temperatuur van 10°C tot 13°C graden bewaren.
DEPOORTERE Philiep says
hoe hoog komt een paprika plant en moet die worden op gebonden of is het een grond plant.