Rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is herkenbaar aan z’n prachtige rode of groene stengels. De rabarberstengels zijn rijk aan vitamines, ijzer en mineralen wat een positieve werking heeft op het lichaam. Het reinigt de lever en zorgt voor een natuurlijke spijsvertering en darmwerking.
De rabarberplant is niet moeilijk om te kweken. Het meest belangrijke is een vruchtbare bodem met een matig zure pH-waarde. Door in februari, maart en na de oogst in juli extra voeding te geven kun je deze bodemstructuur creëeren.
Maar waarom zou je eigen rabarber moeten kweken? Aan zelfgekweekte rabarber hangen een aantal voordelen:
- Rabarber is makkelijk te kweken, overleeft winters en groeit meer dan 2 jaar
- De plant geeft voldoende oogst voor een heel seizoen (bespaart geld)
- Tuinieren zorgt voor lichamelijke gezondheid (400 kcal per uur)
- Bruikbaar in gerechten of voor het maken van compote en jam
Doorloop onderin het beknopte stappenplan voor meer informatie over het kweekproces:
Hoe moet je rabarber kweken?
Nieuwsgierig hoe je rabarber kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Koop rabarber zaden, 8 x 8 x 8 cm vezelpotten, potgrond en stekgrond
- Begin in het voorjaar met binnenshuis te zaaien bij een gemiddelde temperatuur van 21°C
- Kweekpot vullen met potgrond en stekgrond en zaai 2 zaadjes per kweekpot
- Gelijkmatig bevochtigen en buiten fel zonlicht houden tot het najaar
- Plant de wortel of stekje in luchtige en goed doorlatende vruchtbare bodem
- Vruchtbare bodem: Meng potgrond, organische meststoffen en verteerde compost
- Bemest extra met organische (gedroogde) mest rond februari, maart of juli
- Snoeien: om de 4 tot 5 jaar bijknippen tot 5 scheuten
- Oogsten: bladstelen begin april tot eind juni oogsten
Rabarber zaaien
Hoewel de meeste rabarber vanuit wortel of stek kweken, kun je rabarber ook eerst zaaien. Start 8 tot 10 weken voor de laatste vorst met zaaien zodat je de stekjes gedurende de lente in volle grond kunt uitplanten. In de kiemfase hanteer je een kamertemperatuur van 21°C buiten het bereik van fel zonlicht.
Laat de rabarber zaden 2 uur in water weken voordat je de zaadjes in 8 x 8 x 8 cm kweekpotten binnenshuis zaait. Je kunt ze ook direct in vezelpotten zaaien zodat je ze later niet heeft te verspenen. Vul de kweekpotten met een mengsel van verteerde compost en potgrond. Zaai 2 zaadjes per kweekpot en houd ze gelijkmatig vochtig, niet nat want dan gaan de zaadjes rotten.
Rabarber uitplanten
Kies een waterdoorlatende, vruchtbare en onkruidvrije plek om de stekjes te planten. Plant de stekjes ongeveer 5 cm diep, en houd een plantafstand van ongeveer 1 meter. Zorg voor een bodemstructuur bestaande uit compost en vruchtbare tuingrond. Geef eventueel wat extra organische (gedroogde) mest.
Vergeet niet om de rabarber planten te mulchen, oftewel bodembedekking in de vorm van stro, houtsnippers of verteerde compost. Dit geeft de plant extra voedingsstoffen, behoud bodemvochtigheid en blokkeert onkruid om te groeien.
Rabarber oogsten
Het is beter om de eerste 2 jaar niet te oogsten zodat de rabarber plant tot een volledige en gezonde plant groeit. Begin na het 2e jaar met oogsten als de stengels een lengte tussen de 30 tot 45 cm hebben. Ziet de rabarber er kwetsbaar uit, en heeft ie dunne stengels? Dan moet je stoppen met oogsten omdat de voeding voorraad van de plant dan laag is. Als je begint met oogsten is het overigens verstandig om altijd 2 tot 5 rabarberstelen en bladeren over te houden zodat de plant genoeg energie heeft om verder te groeien.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je rabarber zaaien of planten?
Je kunt rabarber zaadjes in het vroege voorjaar (maart) het beste binnenshuis zaaien. Wij adviseren een stuk wortel van een goed presterende rabarberplant te planten. Het uitplanten van wortels kun je in het najaar doen wanneer de bodem nog warm is. De rabarberplant is namelijk winterhard, en voorzien in het voorjaar erop wellicht al een kleine oogst.
Verzorgen en onderhouden
Wat is de ideale standplaats voor een rabarberplant?
Een rabarberplant houdt van een zuurminnende bodem met half schaduw en half zonlicht.
Hoe moet je rabarber bemesten?
Rabarber groeit in vochtige en humusrijke bodem. Meng potgrond, oud (gedroogd) mest en eventueel wat compost voor een vruchtbare bodem. Zorg voor bodembedekking in de vorm van stro of houtsnippers.
Snoeien en oogsten
Hoe moet je rabarber snoeien?
Snoei een rabarberplant om de 4 of 5 jaar tot 5 scheuten
Hoe moet je rabarber oogsten?
Je kunt de bladstelen het beste afdraaien (niet afsnijden) als de bladeren volledig openstaan zonder vouwen. Stevig de bladsteel onderop vastpakken en vervolgens een kwartslag draaien en trekken. Behoud tenminste drie bladstelen en verwijder de bladeren.
Wanneer kun je rabarber oogsten?
Oogst enkel de dikke, grote en lange rabarberstelen die zijn gaan hangen door de grote bladeren. Het is verstandig om de eerste twee jaar niet te oogsten zodat de rabarber tot een volwaardige plant kan groeien. Behoud altijd 4 tot 5 rabarberstelen en bladeren zodat de plant genoeg energie krijgt om verder te groeien. Stop eind juni met oogsten. De rabarberplant moet namelijk op kracht komen voor de herfst en winter.
Ziekte en ongedierte
Waarom groeit er schimmel of rot mijn rabarberplant?
Een te hoge bodemvochtigheid of slecht doorlatende bodem veroorzaakt schimmel of veroorzaakt rottende wortels. Zorg voor een luchtige bodem met voldoende gaten aan de zijkant en onderkant van de plantenbak- of pot.
Overige vragen
Kan de rabarberplant overwinteren?
Ja. Rabarber is winterhard en kan dus overwinteren. Let op: de rabarberplant moet winterklaar zijn, wat betekent dat je in juni moet stoppen met oogsten en zorgen dat de plant in een voedzame bodem is geplant.
Hoe moet je rabarber vermeerderen?
Je kunt rabarber vermeerderen door een stuk wortel elders uit te planten. Tuiniers maken van het kweken van rabarber een sport. Hoe dikker, groter en roder de stengels zijn, des te beter is je oogst. Zo wordt rabarber vaak uitgewisseld in plaats van geheel opnieuw gezaaid. Het zaaien van rabarber levert namelijk niet altijd het gewenste resultaat, terwijl een stek van een goede rabarberplant je oogst direct verbetert.
Waar kun je rabarber zaden kopen?
Je kunt rabarber zaden bij diverse online webwinkels en webshops bestellen, maar het is ook mogelijk om ze bij Intratuin te kopen.
Wat voor rabarber soorten kun je kweken?
Er zijn redelijk wat rabarberplanten die je kunt kweken. De ‘beste’ rassen zijn volgens ons: ‘red champagne’ en ‘frambozenrood’, maar er zijn nog veel meer rassen waaronder: ‘Holsteiner Blut’, ‘Goliath’, ‘Valentine M’, ‘Victoria’, ‘Mira M’ en ‘Mikoot’.
Maril says
Kan ik nog steeds oogsten als de plant in bloei staat of moet je stoppen met oogsten tijdens de bloei? Moet ik de bloem er voor de winter wel uitknippen?
Kim says
De foto bij ‘Rabarber oogsten’ is helaas geen rabarber maar warmoes (snijbiet)
HenkPas says
Ik dacht hetzelfde…
Helma says
Kan ik rabarber kweken uit een stengel?
Ik woon in het buitenland, momenteel zijn er geïmporteerde rabarberstelen in de winkel, maar hier zijn geen planten.
Hans Buteijn says
prima informatie