Op zoek naar de beste manier om saffraan te kweken? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen: hoe moet je saffraan kweken? Hoe moet je de saffraan krokus verzorgen? En, wanneer kun je saffraan oogsten? Lees verder voor alle informatie en doorloop het stappenplan onderin!
Saffraan is een specerij afkomstig van de saffraankrokus en wordt toegevoegd in rijst- en visgerechten, sauzen, desserts, brooddeeg en melk. Saffraan heeft een bittere smaak en een honingachtige aroma. Het is een kostbare specerij en staat ook wel bekend als het ‘rode goud’. Deze naam is verkregen door de arbeidsintensieve vorm van kweken.
Veel van onze bezoekers zijn nieuwsgierig naar het commercieel kweken van saffraan, maar is het ook winstgevend? Dat is afhankelijk van het soort saffraan, omgeving en klimaat, maar voor één kilo saffraan kunnen kwekers wel 30.000 euro vragen.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Hoe moet je saffraan kweken?
Nieuwsgierig hoe je saffraan kweekt? Doorloop de volgende stappen:
- Plant in moestuin of koop een moestuinbak (minimaal 3 tot 5 liter) en krokusbollen
- Kies een plek in de zon met vochtige, luchtige, waterdoorlatende, kalk- en humusrijke bodem met een pH-waarde tussen de 6-8
- Bewerk de bodem met compost, turf en wat versnipperde bladeren zodat de bollen de winter doorkomen
- Houd een plantafstand van 15 cm en graaf de bollen 10 cm diep in de grond
- Poot de krokusbollen begin juni zodat je de stampers in september kunt oogsten
- Droog de stampers op keukenpapier op een warme plek voor 1 tot 3 dagen
- Saffraan koel bewaren in luchtdichte bakjes voor maximaal 5 jaar
Krokusbollen planten
In het noordelijk halfrond kun je rond juni beginnen met poten, zodat de stengels en bladeren in oktober tot februari ontwikkelen. Het eerste jaar kun je nog niet oogsten, maar in het 2e jaar heb je direct de meest vruchtbare opbrengst. Een krokusbol levert ≈5 jaar saffraan, en na het 4e jaar wordt de opbrengst steeds minder.
De kwaliteit en opbrengst van saffraan is afhankelijk van de manier waarop je plant, omgeving en het klimaat. In de commerciële saffraanteelt planten ze krokusbollen 10 cm diep met een plantafstand van 15 cm. Een luchtige, waterdoorlatende, kalk- en humusrijke bodem met een pH-waarde tussen de 6-8 is de gewenste bodemstructuur.
Daarnaast is ‘mulchen‘ een belangrijk onderdeel om bollen te helpen overwinteren. Deze bodembedekking bestaat uit organisch materiaal met o.a: compost, turf en versnipperde bladeren.
Let op: zorg voor luchtige en waterdoorlatende aarde want bij een natte of moerasachtige bodem is de kans groot dat krokusbollen wegrotten.
Saffraan oogsten
Rond september zijn de plantjes 10 tot 30 cm hoog en kun je beginnen met oogsten. Pluk het saffraan voorzichtig zonder de bloem te beschadigen. Voordat je het saffraan langdurig bewaart, moet je het eerst drogen.
Leg het saffraan op keukenpapier op de vensterbank in de zon om te drogen. Na ongeveer 1 tot 3 dagen, als het saffraan droog is, moet je ze in een luchtdichte bakje bewaren voor maximaal 5 jaar.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer kun je saffraanbollen het beste planten?
Je kunt saffraanbollen rond juni of augustus planten. Volgens experts is half augustus een goede tijd en zullen de bollen eind oktober tot bloei komen.
Verzorgen en onderhouden
Waar groeit saffraan, en wat is de beste standplaats?
Saffraan komt oorspronkelijk uit de mediterraanse gebieden en heeft dus voldoende warmte en zonlicht nodig. Het gaat om een meerjarige teelt waarbij saffraan zich ieder jaar zal vermeerderen, mits je ze op een goede standplaats plant. De beste standplaats is een gedraineerde bodem (op een helling) gericht naar het zuiden voor extra warmte en zonlicht.
Wat is de vereiste plantafstand bij de saffraankrokus?
Dat is afhankelijk van de bolmaat, maar je kunt rekenen op een gemiddelde van 5 tot 10 cm plantafstand.
Snoeien en oogsten
Hoe moet je saffraan oogsten?
Zodra de bloem volledig openstaat pluk je de gehele bloem. Trek voorzichtig de drie rode stampers uit de bloemen en verwijder de gele en witte gedeeltes.
Wanneer moet je de saffraan krokus bolletjes poten?
Begin in de zomer rond juni of juli zodat je in de herfst kunt beginnen met oogsten.
Kun je saffraan in een kas of serre kweken?
Dat is mogelijk zolang je voor genoeg zonlicht en gedraineerde, vruchtbare bodem zorgt.
Ziekte en ongedierte
Waarom groeit er schimmel op mijn saffraan?
Als je saffraan te vochtig bewaart kan schimmel ontstaan, en zal je oogst muf ruiken. Let op: te droog bewaren zorgt voor een bittere smaak.
Overige vragen
Hoe moet je saffraan bewaren?
Je kunt saffraan het beste op een droge, koele en schaduwachtige plek bewaren. Onder de juiste omstandigheden kun je saffraan 6 tot 12 maanden bewaren.
Hoe moet je saffraan drogen?
Na het oogsten kun je beginnen met drogen. Leg de stampers op bakpapier in het midden van de oven (50°C graden). Het droogproces duurt ongeveer 10 tot 20 minuten, maar houd de stampers goed in de gaten. Vervolgens plaats je de stampers in luchtdichte verpakking en moet je ze één maand op een donkere plek opbergen.
Waar kun je saffraan bollen of zaden kopen?
Neem een kijkje bij de bekende tuincentra of bestel de saffraan bollen en zaden online bij diverse webwinkels en webshops.
Welk onderdeel van de saffraankrokus kun je eten?
Het zijn de stampers (oranje) van de saffraan herfstkrocus sativus die eetbaar zijn.
Zijn er saffraan kwekerijen in Nederland?
Er zijn een aantal kwekerijen die voornamelijk niet-biologische bollen en biologische saffraan bollen verkopen.
Wat zijn de meestvoorkomende saffraan soorten?
De meest bekende soorten zijn; ‘Spaanse Superior‘, ‘Crème‘, ‘Aquila‘, ‘Lacha‘ of ‘Mongra‘.
JC Erka says
Een kennis van mij beweert, dat zij saffraankrokussen heeft, die in het voorjaar bloeien. Is dat mogelijk? Volgens mij kan dat niet zo zijn en zijn het krokussen die erop lijken.
Jaap Bleij says
Ter informatie: safraankrokussen hebben geen bollen, maar knollen…
hans feyge says
Nou, Jaap, volgens mij zijn het toch echt bolletjes. Heb er hier een stuk of 1000 voor me liggen, in spanje.
Micky says
Eerste Jaar rijkelijk tweede jaar niet zo gebloeid daarna geen bloemen meer…
Bollen vermeerderen zich goed in April komt het blad op….verder het hele jaar blijven de bloemen uit. Moet ik de bollen uitdunnen? Ze staan in de zon en krijgen goed water.
Mario griekspoor says
Ik heb een vraag kan ik mijn meerjarige bakken met safraancrokus in april het blad afknippen of gewoon laten gaan
Marijtje Visser says
BELANGRIJKE TOEVOEGING:
Ik wil bij bovenstaand artikel over het kweken van deze herfstcrocus; Crocus sativus, vermelden dat het van levensbelang is om bij het aanplanten voor consumptie zeker te weten dat het niet om de zeer giftige herfsttijloos; Colchicum autumnale, gaat. De bloem lijkt veel op de safraancrocus én bloeit in de herfst. Een groot verschil is dat Colchicum bloeit zonder groen blad erbij. Er zijn goed waarneembare verschillen. Maar de bollen van de herfsttijloos worden ook in de vroege herfst aangeboden.
ellen says
dat is een hele goede, ik heb gelukkig de sativus, als iemand mij de colchium had verkocht had ik het in mijn naiviteit ook geloofd.
Kun je, als je de bollen hebt gekocht ze ook later planten?
pashuyzen says
Waar en wanneer kan ik de safraan bolletjes aankopen.
hans feyge says
Ik heb ze gekocht bij vreeken zaden in dordrecht.
Jan says
Ik lees hier dat je de bloemen zou moeten plukken wanneer ze volledig open zijn, dat is echter niet juist! Onder invloed van het zonlicht verdwijnt er al een deel van de etherische oliën zodat het aroma beduidend minder wordt nadien. Bloemen dienen daarom ook geplukt wanneer ze nog gesloten zijn maar wel goed gevormd. Het feit dat ze daarom in alle vroegte geplukt worden spreekt al voor zich. In Oostenrijk en Zwitserland (Graubunden) weten ze dat maar al te goed.
M. Endendijk says
Wanneer zou ik de bol moeten snoeien? of hoeft dat helemaal niet?
ellen says
niet snoeien maar plukken, je pakt de bloem bij de aanzet en haalt hem in z’n geheel van de stengel. daarna haal je voorzichtig de oranje meeldraden eruit en laat ze drogen.
Hans Teijgeler says
Wat is gemiddeld de opbrengst van saffraan per 1000 saffraancrokussen?
Peer says
1 gram is 150 bloemen lees ik net…. dus dan kom ik op 1000/150=6.67 gram ongeveer en dat x34 euro per gram kom je op 226,67 uit
ygarius says
Als je alleen maar de stampers kunt gebruiken dan heb je heel heel veel stampers nodig om aan een kilo te komen om er dan eventueel 30.000 euro voor te krijgen he 😉 Dus dat met het rode goud vergeet dat maar vlug 🙂 Bovendien, tot -10 graden is voor onze landstreek wel maar op het nippertje, het kan hier gemakkelijk al eens tot -20 komen… Nuja, in mijn leven heb ik het toch al een paar maal tegen gekomen.
ellen says
geen stampers, maar meeldraden, dat zijn de oranje draadjes rond de stamper.
Jan Verdonck says
Neen, de meeldraden zijn geel, korter en staan rechtop; maar ik begrijp je verwarring ( het is een vreemde bloem).
hans feyge says
3000 draadjes, hahah
Stefan Lijnen says
Ik heb vandaag 25 kleine knollen aangekregen maar mag ik die nu planten in potten of hoe moet ik ze bewaren kan mij iemand raad geven aub
Jai says
Droog bewaren en in de zomer planten.
henk heesakker says
ik mis in het verhaal, welke voedingsstoffen deze saffraancrocus nodig heeft: t.w. fosfaat en kali
Jan says
Hoe komt het dat mijn safraankrocusen al twee jaar achter elkaar geen bloemen gaven en toch heel veel loof hebben.
Joep says
Hoe kan ik de broedbolletjes van de saffraankrokus opkweken?
Jai says
Door ze in de zomernaanden 10 cm onder de grond te stoppen en onkruidvriu houdeb.