Tijm (Thymus) is een aromatische, kruid- en houtachtige plant. Oorspronkelijk komt deze kruid uit de mediterraanse gebieden en slechts drie soorten gedijen in ons klimaat waaronder: Thymus pulegioides, Thymus serpyllum en Thymus praecox.
De meest populaire soort is Thymus vulgaris. Deze gebruiken we voor het kruiden van groente, vlees en sauzen. Het is een matig winterharde soort en houdt bijvoorbeeld niet van natte en klei-achtige bodem. In Nederland en België kun je deze soort in beginsel het beste binnenshuis kweken.
Maar waarom zou je zelf tijm kweken? Zelfkweek heeft een aantal voordelen:
- Gezondheid: de stof ’thymol’ heeft een positieve uitwerking op de luchtwegen
- Verse tijm: de geur- en smaakstoffen van verse tijm zijn intens
- Geldbesparing: voor slechts 15 gram tijm betaal je €1,39 bij de Albert Heijn
- Veiligheid: zelfgekweekte tijm is niet bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen
Hoe moet je tijm kweken?
Nieuwsgierig hoe je tijm kweekt? Tijm is een meerjarige plant en de meest langzaam groeiende kruidensoort. Geef extra aandacht aan het groeiproces, en houd rekening met omgevingsfactoren voor een gezonde en sterke tijm plant. Doorloop de volgende stappen:
- Koop tijm zaden, 9 x 9 kweekpot, zaai- en stekgrond en moestuinbak
- Vul een 9 x 9 kweekpot met zaai- en stekgrond en bevochtig de bodem
- Maak 10 gaatjes (verspreid) van 0,5 cm en zaai 10 tijm zaden
- Geef water en houd een constante temperatuur van ongeveer 21°C
- Na 2 tot 3 weken ontkiemen de zaailingen, behoud de drie sterkste stekjes
- Start het verspenen in een moestuinbak of grote pot van minimaal Ø 25 cm
- Eerste jaar binnen houden en vanaf het tweede jaar beschut onder afdak
- Bescherm tijm tegen extreme kou of herfstachtig weer met een vliesdoek
- Optioneel: voorjaar en zomer een kleine beetje meststof toedienen
- Snoeien en oogsten vanaf het 2e jaar (maximaal 2/3)
Tijm zaaien
Vanaf februari t/m april moet je tijm binnenshuis zaaien zodat je de plant in mei buiten kunt zetten. Op deze manier groeit tijm het snelst en ontwikkel je binnen de kortste tijd een sterke en gezonde plant.
Pak een 9 x 9 kweekpot en vul deze met zaai- en stekgrond, of gebruik potgrond met 1/5 deel grof zand. Verspreid een tiental zaadjes over de pot en strooi een laagje zand van 0,5 cm over de zaadjes. Maak de bodem vochtig en houd een constante temperatuur van ongeveer 21°C (kamertemperatuur).
Na het zaaien is het verstandig om het kweekpotje op de vensterbank te zetten. De zaadjes kiemen namelijk sneller als de bodem warm is. Bij deze temperatuur zullen de zaadjes binnen 2 tot 3 weken ontkiemen.
Tijm uitplanten en verzorgen
Kijk welke zaailingen het beste groeien, en behoud drie stekjes. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn kun je ze vanaf mei buiten in een verhoogde kweekbak of kweekpot met minimale doorsnede van 25 cm zetten.
Kies een beschutte plek tegen de schutting of muur in het zonlicht. Geef alleen na het uitplanten extra water. Tijm heeft namelijk een voorkeur voor droge en voedingsarme bodem. Als je tijm in een pot kweekt hoeft je slechts sporadisch water te geven (niet in de winter).
Zodra de eerste winter aanbreekt is het verstandig om tijm binnen te plaatsen of kies voor een beschutte plek in een koele broeikas. Een volwassen tijm plant van 30 cm zou in Nederland buiten kunnen overwinteren. Bescherm de kweekpot met juten zak, of wikkel de plant met een vliesdoek in, en zet de plant onder een afdakje.
Tijm snoeien en oogsten
In het eerste jaar kun je een aantal blaadjes of kleine groene topjes plukken. Door deze topjes te plukken stimuleer je de plant om meer takjes en blaadjes aan te maken.
Vanaf het tweede jaar kun je beginnen met oogsten. Snoei maximaal 2/3 van de plant, maar behoud minimaal 1/3 deel zodat tijm genoeg energie overhoudt om te herstellen. Let op: gebruik altijd schoon- en scherp snoeigereedschap.
Veelgestelde vragen
Ontkiemen en zaaien
Wanneer moet je tijm zaaien?
Wij adviseren om tijm zaadjes van februari tot april te zaaien.
Wanneer ontkiemen tijm zaden?
Als je een constante temperatuur tussen de 15°C en 20°C graden hanteert, zullen de zaadjes na ongeveer 10 tot 15 dagen ontkiemen.
Verzorgen en onderhouden
Hoe moet je tijm verzorgen?
Tijm vereist relatief weinig aandacht. De plant houdt van een zanderige en kalkrijke bodem, beschut tegen de wind op een plekje in de zon. Het is een echte mediterraanse plant dat van een droge lucht- en bodemvochtigheid houdt.
Moet je tijm bemesten?
Je kunt tijm in het voorjaar en zomer een beetje meststof geven. Het is van nature een mediterraanse plant dat prima op een zanderige en voedingsarme bodem gedijt.
Snoeien en oogsten
Wanneer moet je tijm snoeien?
Na het zaaien tussen februari en april kun je de plant beter op sterkte laten komen voor de winter. Pluk slechts een aantal verse blaadjes en wacht tot een grote snoeibeurt in het tweede jaar. Houd er rekening mee dat je maximaal 2/3 van een plant kan oogsten zodat ie ook weer kan herstellen.
Ziekte en ongedierte
Waarom is mijn tijm gestopt met groeien?
Als tijm niet meer groeit heeft dat meestal te maken met; overbewatering- of bemesting. Andere oorzaken zijn een langdurige strenge vorst of wanneer je te ver terugsnoeit. Tijm moet je nooit meer dan 10 cm terugsnoeien, zeker niet met de winter in aantocht!
Overige vragen
Kan tijm overwinteren?
Tijm is matig winterhard, wat betekent dat ie bij een strenge vorst kan doodgaan. Begin in de maanden februari en april met zaaien zodat de kruiden volwassen de winterperiode ingaan.
Annelie says
Kan tijm ook het hele jaar in de vochtige, warme badkamer staan? (Decoratief)